Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις λόγω Όμικρον

Ομόλογα: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις λόγω Όμικρον

Σε χαμηλά τριμήνου βρέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, εν μέσω του νέου γύρου ρευστοποιήσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές που πυροδότησαν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna ότι το εμβόλιο δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον όσο ήταν σε προηγούμενες μεταλλάξεις.

Οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, μετά δε και τις συγκρατημένες δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η νέα μετάλλαξη συνιστά απειλή για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και περιπλέκει την εικόνα του πληθωρισμού. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο -0,36%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση αποκλιμακώθηκε το Νοέμβριο 26 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2019. Η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας επισκίασε την είδηση ότι ο πληθωρισμός Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 4,9%, εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Το θέμα είναι, εφιστούν την προσοχή αρκετοί αναλυτές, ότι εάν οι φόβοι αυτοί επαληθευτούν, τότε θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά. 

Κατά 2 έως 3 μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκαν και οι αποδόσεις στις υπόλοιπες αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 1,25% με το spread στις 164 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 0,37%. Οι αποδόσεις κλείνουν το Νοέμβρια χαμηλότερα από τα επίπεδα που τον είχαν ξεκινήσει: η απόδοση της 10ετίας κυμαινόταν στο 1,35%, ενώ της πενταετίας στο 0,55%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 184 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Η κίνηση ήταν μεγαλύτερη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε 11 μονάδες βάσης, κοντά στο 1,40%, καθώς οι αγορές μεταθέτουν τα στοιχήματά τους για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση της Fed το Σεπτέμβριο του 2022 αντί για τον Ιούλιο. Σε μηνιαία βάση, το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία υποχώρησε 14 μονάδες βάσης, σταματώντας το ανοδικό σερί των τελευταίων τριών εβδομάδων. Στη Βρετανία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο μήνα 23 μονάδες βάσης, στη μεταλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας σε συνέντευξή του στη γαλλική Les Echos, ότι η ΕΚΤ πιθανότατα να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022 για να στηρίξει την οικονομία και μάλιστα μπορεί και να επαναλάβει το ΡΕΡΡ μετά τα τέλη Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώνεται.

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News