Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε μικρή άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Παραμένει η αβεβαιότητα

Ομόλογα: Σε μικρή άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Παραμένει η αβεβαιότητα

Μετριάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση το ράλι των τιμών στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τις αποδόσεις να επιστρέφουν σε μικρή άνοδο, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της νέας μετάλλαξης στον παγκόσμια οικονομία. 

Οι αγορές φάνηκαν να ηρεμούν μετά το sell off πανικού που προκλήθηκε την Παρασκευή στα διεθνή χρηματιστήρια εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον και στο εάν οι νεές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε επιβολή περιοριστικών μέτρων.

«Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μία νέα αβεβαιότητα όσον αφορά στην επάρκεια των εμβολίων και αναμένουμε περισσότερα στοιχεία», ανέφερε ο Πίτερ Τσάτγουελ της Mizuho. O αναλυτής θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο ήπια lockdowns, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μία προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων από τις κεντρικές τράπεζες. Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα καθώς θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση δύο εβδομάδες, προσέθεσε. 

Αφού υποχώρησε σημαντικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,314%, ενώ κατά δύο έως τρεις μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι αποδόσεις στις περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ. Στα επίπεδα αυτά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παραμένει περίπου 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας και κοντά στο χαμηλό διμήνου, του -0,356% που άγγιξε στις 22 Νοεμβρίου.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε οριακά υψηλότερα στο 1,29% με το spread στις 165 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 0,40%. Στην ΗΔΑΤ, ο ογκος συναλλαγών ήταν πολύ μικρός περιοριζόμενος στα 48 εκατ.ευρώ. 

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έχουν μετατοπιστεί σημαντικά οι προβλέψεις για τις επιτοκιακές αυξήσεις μετά τη νέα μετάλλαξη Ομικρον, με τις αγορές χρήματος να μην προεξοφλούν πλέον καμία επιτοκιακή αύξηση από την ΕΚΤ το 2022. Επιπλέον, ο δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,81% συγκριτικά με το 2,09% του Οκτωβρίου. 

Από πλευράς, προσφοράς, η Ιταλία αναμένεται να εκδώσει αύριο Τρίτη πενταετή και 10ετή κρατικά ομόλογα με την προοπτική να αντλήσει 4,25 δισ.ευρώ, σε μία εβδομάδα που αναμένεται έντονη κινητικότητα από πλευράς ομολογιακών εκδόσεων, γεγονός που θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές κάνουν χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για το νέο χρέος. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News