Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η μετάλλαξη Όμικρον «ρίχνει» ξανά τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Η μετάλλαξη Όμικρον «ρίχνει» ξανά τις αποδόσεις του ευρώ

Σε πτώση επέστρεψαν ξανά οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει κάμψει το επενδυτικό κλίμα στρέφοντας τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων, με τις νέες ανησυχίες να αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο που ασκούν στην αγορά οι προσδοκίες για μία πιο γρήγορη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους βυθίστηκε προς στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο στο -0,394%, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο -0,37%, με αναλυτές της Commerzbank να δηλώνουν ότι το κλίμα όσον αφορά στα γερμανικά 10ετή καθοδηγείται από τις εξελίξεις γύρω από τη νέα μετάλλαξη, ειδικά μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

«Ακόμη και εάν το σενάριο ενός πιο γρήγορου tapering από την Φέντεραλ Ριζέρβ κερδίζει συνεχώς έδαφος, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο βασικός παράγοντας που θα καθοδηγεί τις αγορές τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι η νέα μετάλλαξη», σημειώνουν αντίστοιχα και αναλυτές της ΙΝG. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο υποχώρησε και η απόδοση του γερμανικού 30ετούς, στο -0,085%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κλίμα ήταν αρχικά διαφορετικό, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετους να ενισχύεται οριακά στο 1,44% και στα πενταετή και διετή λίγο περισσότερο από τρεις έως τέσσερις μονάδες βάσης, για να επιστρέψει όμως το κόστος δανεισμού σε πτώση όταν έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 0,96%, ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών περιορίστηκε στις 132 μονάδες βάσης, με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα να παρουσιάζουν σαφώς την καλύτερη επίδοση σε ολόκληρη την αγορά κρατικού χρέους.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, επικράτησε ηρεμία με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 39 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,19%, με οριακή πτώση και με το spread στις 162 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε οριακά στο 0,39%. 

Αναλυτές της ING σημειώνουν ότι εάν η ΕΚΤ αναβάλει τελικά την απόφασή της για το ΡΕΡΡ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αυτό θα θεωρηθεί ξεκάθαρα ήπια κίνηση. Ομως, συγχρόνως αποτελεί και δίκοπο μαχαίρι, καθώς παρατείνει την αβεβαιότητα και κατά προέκταση τη μεταβλητότητα, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News