Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 09:54
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Με το «καλημέρα» σε νέο ιστορικό χαμηλό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ των μειώσεων των επιτοκίων

Τουρκία: Με το «καλημέρα» σε νέο ιστορικό χαμηλό

Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου σημείωσε με την έναρξη της νέας εβδομάδας η τουρκική λίρα, φθάνοντας τις απώλειές της στιγμιαία πλέον του 7%, με τις ανησυχίες των αγορών έκδηλες για την επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Οι χρηματαγορές ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει τον κύκλο της μείωσης των επιτοκίων τον οποίο έχει ανοίξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, διάστημα κατά το οποίο τα επιτόκια έχουν μειωθεί κατά 400 μονάδες βάσης, από το 19% στο 15%. 

Το τουρκικό νόμισμα κατρακύλησε έως το 14,99 έναντι του αμερικανικού, διαγράφοντας εκείνη τη στιγμή το 7,3% της αξίας του σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και το 13,889. Στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες, με την ισοτιμία να κινείται στο 14,3600 με πτώση της τάξεως του 3,39%. 

Η ξαφνική αυτή διολίσθηση διέγραψε το ήμισυ της αξίας της λίρας από την έναρξη του τρέχοντος έτους, σε μια χώρα που ο πληθωρισμός μένεται σε μια μεγάλη αναδυόμενη οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα έχει προσπαθήσει να διατηρήσει τη λίρα κάτω από το επίπεδο του 14, παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες πουλώντας δολάρια. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο της κατά 100 μονάδες βάσης στο 14% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21,3% τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές και οι καταθέτες ανησυχούν για την πρόσφατη επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ των μειώσεων των επιτοκίων, την ώρα που προωθεί ένα νέο οικονομικό σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, τις πιστώσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές, παρά τη ευρεία κριτική που δέχεται για την οικονομική πολιτική από οικονομολόγους και την αντιπολίτευση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Νέο χύπημα στην Τουρκία – Με υποβαθμίσεις απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης

Τουρκία: Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν;

Ο Ερντογάν πιέζει τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News