Business & Finance Δευτέρα 25/10/2021, 12:52
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: «Βυθίζεται» η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό 

Η νέα αυτή πτώση της λίρας επέδρασε και στην αγορά των τουρκικών κρατικών ομολόγων

Τουρκία: «Βυθίζεται» η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό 

Σε νέο ιστορικό υψηλό χαμηλό διολίσθησε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, πλησιάζοντας πλέον το 10. Στις ανησυχίες της αγοράς για τον πληθωρισμό που βρίσκεται μια «ανάσα» από το 20% (τον Σεπτέμβριο έτρεξε με ρυθμό 19,58%) και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ήρθαν να προστεθούν σήμερα η ένταση που έχει προκληθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Περί τις 12:40 μμ ώρα Ελλάδος η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου υποχωρούσε κατά 1,64% στο 9,7360, έχοντας νωρίτερα κάνει βουτιά έως το -2%, φθάνοντας η ισοτιμία σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στο 9,8522. 

Η νέα αυτή πτώση της λίρας επέδρασε και στην αγορά των τουρκικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις εκείνων που είναι διατιμημένα σε αμερικανικό δολάριο να υποχωρούν σε αντίθεση με εκείνα σε τουρκική λίρα, οι αποδόσεις των οποίων κινούνται πέριξ του υψηλού τριών χρόνων στο οποίο σκαρφάλωσαν την περασμένη εβδομάδα, φλερτάροντας με το 20%. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε γι άλλη μια φορά να ανεβάσει τους τόνους, δίνοντας εντολή για απέλαση των πρεβευτών των ΗΠΑ και άλλων εννέα χωρών της Δύσης, οι οποίες ζητούν την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, για τον οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ήταν από εκείνους που ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος το 2016. 

Η διαρκώς κινούμενη πτωτικά πορεία της λίρας της έχει στοιχίσει περί του 24% της αξίας της από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όντας με διαφορά το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ εκείνων των αναδυόμενων αγορών. 

Τουρκία: «Βυθίζεται» η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό -1

«Αν οι πολιτικοί επιλέξουν να εκφοβίσουν τους ξένους, είναι πολύ πιο εύκολο γι αυτούς να πουλήσουν τις πιέσεις στην λίρα, ως το αντίτιμο για την πολιτική αυτονομία. Κάτι που σημαίνει ότι μια στροφή 180 μοιρών από την τωρινή νομισματική πολιτική είναι δύσκολο να υπάρξει. Και αυτά είναι κακά νέα για τη λίρα», υποστηρίζει ο Ούρλιχ Λέχτμαν, επικεφαλής έρευνας για το συνάλλαγμα και τα εμπορεύματα στην Commerzbank.

Στο μεταξύ στην Τουρκία μετά τη μείωση κατά 200 μονάδες βάσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, σήμερα Δευτέρα οι κρατικές τράπεζες Ziraat Bank, Vakifbank Halkbank προέβησαν σε παρόμοιες κινήσεις, μειώνοντας τα επιτόκια των δανείων τους κατά το ίδιο ποσοστό, όπως έκαναν γνωστό με από κοινού ανακοίνωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News