Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έναρξη εβδομάδας με σταθεροποιητικές τάσεις 

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έναρξη εβδομάδας με σταθεροποιητικές τάσεις 

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην προτελευταία συνεδρίαση για τον Αύγουστο και την πρώτη μετά τις εξαγγελίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή. Στη σημερινή συνεδρίαση η συναλλακτική δραστηριότητα περιορίσθηκε εξαιτίας της απουσίας του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, το οποίο ήταν κλειστό για την αργία της Bank Holiday. 

Ο Euro STOXX 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07% στις 472,68 μονάδες και παρέμεινε χαμηλότερα από το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ των 476,16 μονάδων το οποίο και σημείωσε στις 13 Αυγούστου. Έκτοτε ο πανευρωπαϊκός δείκτης δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα της Covid-19. Παρά το διάστημα αυτό της ανακοπής ταχύτητας, ο STOXX 600 έχει τροχοδρομήσει για να ολοκληρώσει τον Αύγουστο με κέρδη περί του 2% και παράλληλα να επεκτείνει στους επτά διαδοχικούς τους μήνες κατά τους οποίους καταγράφει θετικό πρόσημο, στην καλύτερη ανοδική του πορεία σε περισσότερο από οκτώ χρόνια. 

Ο κλάδος των χημικών ο οποίος είναι από εκείνους που παραδοσιακά επωφελούνται όταν η οικονομία ανακάμπτει, ήταν αυτός που ξεχώρισε με άνοδο 0,59%, ενώ ξεχώρισε και ο κλάδος της τεχνολογίας κινούμενος υψηλότερα κατά 0,50%. Στο αντίθετο άκρο βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος υποχωρώντας κατά 0,44% και ο ασφαλιστικός με απώλειες της τάξεως του 0,46%. 

Στα επιμέρους χρηματιστήρια αυτό της Φρανκφούρτης έκλεισε υψηλότερα κατά 0,22%, ενώ του Παρισιού και του Μιλάνου σημείωσαν οριακή άνοδο 0,08% και 0,07% αντίστοιχα. 

Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας συνάντησης στο Τζάκσον Χολ, δήλωσε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ούτως ώστε η αμερικανική κεντρική τράπεζα να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. Παράλληλα όπως τόνισε επί του παρόντος δεν συντρέχει κανένας λόγος για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και συνεπακόλουθα αύξηση των επιτοκίων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News