Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 12:46
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Παρέμβαση Ερντογάν και η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ 

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει κατά 300 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο, από το 19% στο 16%

Τουρκία: Παρέμβαση Ερντογάν και η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ 

Σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου έχει κατρακυλήσει και σήμερα η τουρκική λίρα, μετά τη νέα παρέμβαση του Τούρκου προέδρου μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της γείτονος. 

Συγκεκριμένα, η λίρα έναντι του δολαρίου αποδυναμώνεται κατά 1,36% με την ισοτιμία να κινείται πέριξ του 10,4805, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει το 10,5650 επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ. Να σημειωθεί ότι η σημερινή ήταν η τέταρτη διαδοχική ημέρα κατά την οποία το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει υπό το 10 σε σχέση με το αμερικανικό. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τα επιτόκια να καταστρέψουν τους πολίτες και πως θα συνεχίσει αυτή τη μάχη «μέχρι τέλους». Όπως ανέφερε, θα ελαφρώσει το βάρος των επιτοκίων από τους Τούρκους, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες να επενδύσουν, να κάνουν  προσλήψεις και να αυξήσουν τις εξαγωγές. 

Παράλληλα, γι άλλη μια φορά επανέλαβε ότι τα υψηλά επιτόκια είναι ο λόγος για τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα έχει καμία ανοχή με εκείνους που είναι υπέρ των υψηλών επιτοκίων.

Το μήνυμα από τα λεγόμενα είναι σαφές για τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης για τη νομισματική της πολιτική. 

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει κατά 300 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο, από το 19% στο 16%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αύριο θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι δεν είναι απίθανο να υπάρξει ακόμη πιο επιθετική κίνηση της κεντρικής τράπεζας και να μειώσει το βασικό της επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης. 

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός καλπάζει στη γείτονα, τρέχοντας με ρυθμό 19,58% τον Οκτώβριο. 

Να σημειωθεί επίσης, ότι με το νέο κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας τις τελευταίες ημέρες, οι συνολικές της απώλειες από την αρχή του έτους έχουν ανέλθει στο 40%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πιο κοντά στο 20% ο πληθωρισμός – Νέες πιέσεις στη λίρα

Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων στο 16% – Βυθίζεται η λίρα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News