Business & Finance Σάββατο 11/12/2021, 07:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο χύπημα στην Τουρκία – Με υποβαθμίσεις απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης

Αρνητικό το outlook της τουρκικής αξιολόγησης

Νέο χύπημα στην Τουρκία – Με υποβαθμίσεις απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης

Στην υποβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησε χθες αργά το βράδυ ο οίκος Standard & Poor’s, δείγμα της αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας της γειτονικής χώρας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην αναθεώρηση του outlook σε αρνητικό από θετικό προηγουμένως, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής υποβάθμισης της αξιολόγησης B+, η οποία προς ώρα έμεινε αμετάβλητη. 

«Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγησή μας, αν η οικονομική πολιτική της Τουρκίας υπονομεύσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας και επιδεινώσει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αυξάνοντας το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις στο χρέος του δημοσίου» εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο S&P. 

Αυτό «μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, αν οι πολίτες της χώρας ‘δολαριοποιήσουν’ σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους ή τα αποσύρουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή αν η πρόσβαση των (τουρκικών) τραπεζών σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις επιδεινωθεί» έσπευσε να διευκρινίσει ο οίκος αξιολόγησης. 

Αψηφώντας την παραδοσιακή οικονομική θεωρία, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αυξήσεις τιμών, με αποτέλεσμα να ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για μείωσή τους, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και των εξαγωγών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται πλέον στο 15%, ενώ τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 19%. Την ίδια ώρα, όμως, ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπερνάει το 21%, εξαϋλώνοντας το όποιο εισόδημα των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.  

Με δεδομένη την ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, πιθανόν ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο, ήδη άλλος ένας οίκος αξιολόγησης, ο Fitch Ratings, ανακοίνωσε επίσης την υποβάθμιση –κι αυτός από σταθερή σε αρνητική– της προοπτικής του αξιόχρεου του τουρκικού δημοσίου. 

Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα βρίσκεται σταθερά σε ιστορικό χαμηλό, καθώς διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 14 ανά δολάριο και 12 ανά ευρώ, παρά τις διαδοχικές παρεμβάσεις της κεντρκής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ουρές για το φθηνό ψωμί του δήμου στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News