Business & Finance Τετάρτη 24/11/2021, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Η βύθιση της λίρας «πριονίζει» την καρέκλα του Ερντογάν 

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Οκτώβριο έτρεξε με ρυθμό 19,58%

Τουρκία: Η βύθιση της λίρας «πριονίζει» την καρέκλα του Ερντογάν 

Η νέα βύθιση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου χθες και η κάθοδός της για έντεκα διαδοχικές συνεδριάσεις που συνιστά το μεγαλύτερο αρνητικό διάστημα διαπραγμάτευσης σε δύο δεκαετίες, πυροδότησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, χθες βράδυ σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, έλαβαν χώρα διαδηλώσεις με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς βλέπουν ότι πλέον η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου δεν μπορεί να αποτρέψει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική λίρα και η τουρκική οικονομία.

Η καρέκλα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλέον «τρίζει» επικίνδυνα, καθώς οι αναλυτές αναφέρουν ότι η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 30% από το 60% μετά τις εκλογές του 2018. Οι επικεφαλής των δύο κυριοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν τις πολιτικές του Ερντογάν και ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογών άμεσα. 

Με αυτό το ποσοστό ο αυτοαποκαλούμενος «εχθρός των επιτοκίων» ξέρει ότι σε ενδεχόμενη παραίτηση της κυβέρνησής του, πλέον θα χάσει την εξουσία στη γείτονα μια εξέλιξη την οποία όπως έχει δείξει στο παρελθόν δεν θέλει ούτε να τη σκέφτεται. 

Χθες το τουρκικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού κατρακύλησε στο 13,21 σε νέο ιστορικό χαμηλό, για να μαζέψει στη συνέχεια τις απώλειές του, μετά την εκ νέου υπεράσπιση του Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια. Όπως τόνισε ο οικονομικός αναλυτής Αρντά Τουνζά, η ευρεία αυτή υποχώρηση της λίρας είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων είκοσι ετών.

Σήμερα επίσης κινείται πτωτικά κατά 1,54% στο 12,6224, με τις απώλειες μόνο στο διάστημα του τελευταίου μηνός να έχουν διαμορφωθεί στο 30%, ενώ από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περί του 40% της αξίας της. 

Η λίρα έχει επιδοθεί σε αυτή την «καθέλκυση», από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Από τότε έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης, φέρνοντάς τα στο 16% από το 19%, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έτρεξε με ρυθμό 19,58%, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιμένει ότι η λύση στην άνοδο του πληθωρισμού είναι η μείωση των επιτοκίων.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν «εξαϋλώνει» τη λίρα – Έσπασε το φράγμα των 14 ανά ευρώ

Τουρκία: Φήμες για αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο ρίχνουν ξανά στα «τάρταρα» τη λίρα

Τουρκία: Παρέμβαση Ερντογάν και η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News