Business & Finance Παρασκευή 12/11/2021, 13:58
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Γιατί βυθίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα για τρίτη διαδοχική ημέρα

Οι επενδυτές και οι χρηματαγορές όμως φοβούνται το ενδεχόμενοη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια

Τουρκία: Γιατί βυθίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα για τρίτη διαδοχική ημέρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε και σήμερα η τουρκική λίρα, φθάνοντας τις τρεις διαδοχικές ημέρες κατά τις οποίες σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό, προσεγγίζοντας πλέον επικίνδυνα την ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολάριου στις 10 λίρες ανά ένα αμερικανικό νόμισμα. 

Ειδικότερα, στη διάρκεια της ημέρας η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού άγγιξε το 9,9855, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό και αισθητά χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο στο 9,9200. 

Στη συνέχεια, μάζεψε σημαντικό μέρος των απωλειών της, με την ισοτιμία της να κινείται πέριξ της ζώνης του χθεσινού κλεισίματος. 
Η λίρα είναι με διαφορά το νόμισμα μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με την χειρότερη πορεία. Στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών έχει διαγράψει τα δύο τρίτα της αξίας του, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει απωλέσει περί του 25% κι ενώ ο πληθωρισμός μαίνεται αγγίζοντας το 20%. 

Από την περασμένη Τετάρτη όταν και ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο ο οποίος εκτινάχθηκε στο 6,2% σε ετήσια βάση, έχει «κατρακυλήσει στα τάρταρα» προκαλώντας νέους τριγμούς στην τουρκική οικονομία

Η επιτάχυνση αυτή του πληθωρισμού πυροδότησε ένα νέο κύμα φόβου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια. Όταν αυξάνονται τα επιτόκια, οι επενδυτές τείνουν να αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές οι οποίες έχουν υψηλό δημόσιο χρέος σε ξένο νόμισμα, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας. 

Οι επενδυτές και οι χρηματαγορές όμως φοβούνται το ενδεχόμενοη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια (όπως επιτάσσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν). Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάση, φέρνοντάς το στο 16%. 

Σύμφωνα με τελευταίο poll του Reuters, οι μετέχοντες προεξοφλούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα μειώσει περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση για τη νομισματική της πολιτική.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Στα τάρταρα η λίρα – Απομακρύνονται οι επενδυτές

Τουρκία: Πιο κοντά στο 20% ο πληθωρισμός – Νέες πιέσεις στη λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News