Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 11:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Πιο κοντά στο 20% ο πληθωρισμός – Νέες πιέσεις στη λίρα

Η τουρκική οικονομία έχει περιέλθει σε συμπληγάδες

Τουρκία: Πιο κοντά στο 20% ο πληθωρισμός – Νέες πιέσεις στη λίρα

Ακόμη πιο κοντά στο 20% ήρθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Οκτώβριο, ωστόσο κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει ότι θα ξεπεράσει το όριο αυτό τον περασμένο μήνα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας, η επίσημη στατιστική υπηρεσίας της Τουρκίας, οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν στο 19,89% σε ετήσια βάση ένα υψηλό από τις αρχές του 2019, από 19,58% τον Σεπτέμβριο, επίπεδο χαμηλότερο του 20,4% των εκτιμήσεων. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,39%, έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό στο 2,76%, καθώς οι τιμές στην ενέργεια συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως επίσης και οι τιμές στα τρόφιμα και στον καπνό. 

Ο πληθωρισμός στη χώρα κινείται σε διψήφια ποσοστά για το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών, ενώ σημειώνει άνοδο στους 12 από τους τελευταίους 13 μήνες. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η στατιστική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι οι τιμές παραγωγού στη γείτονα τον περασμένο μήνα, έκαναν άλμα 5,24% σε μηνιαία βάση και εκτοξεύθηκαν στο 46,31% σε ετήσια. 

Οι ανακοινώσεις αυτές επέδρασαν επιβαρυντικά στην τουρκική λίρα, με την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί σχεδόν κατά 1%, στο 9,6875, χάνοντας τα όποια κέρδη κατέγραφε νωρίτερα. 

Η τουρκική οικονομία έχει περιέλθει σε συμπληγάδες, καθώς από τη μία ο πληθωρισμός κινείται με εξωπραγματικές ταχύτητες, από την άλλη η λίρα έχει επιδοθεί σε καθοδική πορεία, ειδικότερα μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Τουρκίας.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκία, έχει προχωρήσει σε δύο επιτοκιακές μειώσεις στο σύνολο τους κατά 300 μονάδες βάσης, φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 16%, από 19%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων στο 16% – Βυθίζεται η λίρα

Τουρκία: Ο Ερντογάν παρεμβαίνει ξανά και η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό 

Τουρκία: Εκτιμήσεις για πληθωρισμό άνω του 20% τον Οκτώβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News