Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ο Ερντογάν παρεμβαίνει ξανά και η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό 

Η νέα παρέμβαση του Ερντογάν, κλωνίζει για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών και των επενδυτών

Τουρκία: Ο Ερντογάν παρεμβαίνει ξανά και η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό 

Νέα παρέμβαση στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε ο πρόεδρος της γείτονος, κίνηση που για άλλη μια φορά έστειλε την ισοτιμία της τουρκικής λίρας σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.

Αυτή τη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέπεμψε τρία μέλη της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Τουρκίας, δύο εκ των οποίων σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είχαν εναντιωθεί στην τελευταία μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στο 18%. Ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters, αντικατέστησε μόνο τα δύο από τα τρία μέλη. 

Διαβάστε επίσης: Καβτσίογλου: Δεν ήταν έκπληξη η μείωση των επιτοκίων – Νέο ιστορικό ναδίρ για τη λίρα

Μετά τις αναφορές αυτές, το τουρκικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού έκανε «βουτιά» άνω του 1,2%, με την ισοτιμία να αγγίζει το 9,1846, για να μαζέψει στη συνέχεια κάπως τις απώλειες και περί τις 13:10 ώρα Ελλάδος να κινείται πέριξ της ζώνης του 9,1741. Η νέα παρέμβαση του Ερντογάν, κλωνίζει για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών και των επενδυτών στην Τουρκία και στις προοπτικές της οικονομίας της

Τον περασμένο μήνα η Τράπεζα της Τουρκίας, προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, στο 18%, με τον πληθωρισμό μια ανάσα από το 20% (19,58%).

Ο Τούρκος πρόεδρος κόντρα σε όλες τις αντιλήψεις θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές καταναλωτή στη χώρα κινούνται με διψήφιο ποσοστό την τελευταία πενταετία, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διορίσει τέσσερις κεντρικούς τραπεζίτες σε διάστημα τριών χρόνων, επειδή δεν ευθυγραμμίζονταν με τις επιταγές του Τούρκου προέδρου και διατηρούσαν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια ή προχωρούσαν σε αύξησή τους. 

Τα τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν ότι και ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβσιόγλου, βρίσκεται σε δυσμένεια. Πλέον, στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας καλείται να αποφασίσει αν θα μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια για να διαφυλάξει τη θέση του, ή θα κινηθεί βάσει της κοινής λογικής. 

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Σκέφτεται να «καρατομήσει» τον 4ο κεντρικό τραπεζίτη σε 2,5 χρόνια

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι ο πληθωρισμός στη χώρα να φθάσει στο επίπεδο του 5%, ωστόσο κατά την τελευταία πενταετία κινείται σταθερά σε διψήφια νούμερα, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων. Προσφάτως, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα φέρει τις τιμές καταναλωτή σε μονοψήφιο αριθμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News