Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση – έκπληξη για τα επιτόκια στην Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Μειώνει τα επιτόκια παρά το κύμα πληθωρισμού

Απόφαση – έκπληξη για τα επιτόκια στην Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βουλιάζει το τουρκικό νόμισμα, μετά την αιφνίδια απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, παρά την έντονη νομισματική μεταβλητότητα και τον υψηλό πληθωρισμό. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση – έκπληξη φέρει την σφραγίδα του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι πολέμιος των υψηλών επιτοκίων, θεωρώντας ότι πλήττουν τον ρυθμό ανάκαμψης και αγνοώντας τις αρνητικές επιπτώσεις σε πληθωρισμό και συναλλαγματική σταθερότητα. 

Η κεντρική τράπεζα, συγκεκριμένα, μείωσε κατά 100 μονάδες βάσης το επιτόκιο μίας εβδομάδας, από το 19% στο 18%, παρότι οι αναλυτές του Bloomberg περίμεναν ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα (19%).

Στο 19,25% ο πληθωρισμός

Κι αυτό, παρότι τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα εκτινάχθηκε στο 19,25%, ρίχνοντας και πάλι σε αρνητικό έδαφος το πραγματικό επιτόκιο (διαφορά μεταξύ πληθωρισμού και επιτοκίου. Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε το διεθνές κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια. 

Γι αυτό τον λόγο, άλλωστε, ο διοικητής της τράπεζας, Sahap Kavcioglu, εξήγησε ότι -εξαιρώντας τους κλάδους ενέργειας και τροφίμων- το πραγματικό επιτόκιο κυμαίνεται σε περισσότερες από 200 μονάδες βάσεις. 

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες και όχι σε μόνιμους, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει την απρόσμενη απόφαση μείωσης του επιτοκίου. 

The lira's slide kept Turkey's inflation in double digits since late 2019

Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Αποτέλεσμα των παραπάνω, όπως είναι εύλογο, είναι η τουρκική λίρα να διαμορφώνεται σε νέο ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας κατά 1,1% και διολισθαίνοντας στις 8,7525 λίρες ανά δολάριο. 

Από τον περασμένο Μάρτιο, μάλιστα, όταν και ο Kavcioglu ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας, το εθνικό νόμισμα έχει απολέσει περισσότερο από 16% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. 

Lira hits a new record low vs USD on surprise rate cut

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News