Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 17:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Στα τάρταρα η λίρα – Απομακρύνονται οι επενδυτές

Τουρκία: Στα τάρταρα η λίρα – Απομακρύνονται οι επενδυτές

Με ένα δολάριο αγοράζει κανείς σχεδόν δέκα λίρες, αφού ο ανησυχητικά υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ πυροδότησε νέες ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα. Η λίρα βρίσκεται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό.

Η καθοδική πορεία της λίρας βέβαια έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου πέντε χρόνια, αφού η κεντρική τράπεζα ακολουθώντας εντολές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά στην άνοδο του πληθωρισμού με μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ενδεικτικά το τελευταίο έτος η λίρα έχει υποχωρήσει 25%, ιδίως λόγω της αστάθειας της νομισματικής πολιτικής.

Από την ανακοίνωση των αναλυτικών στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ χθες, η λίρα έχει διολισθίσει έως και 1,2% και βρίσκεται μία ανάσα πριν το ψυχολογικό όριο του 1 δολαρίου προς 10 λίρες. Η ισοτιμία με το ευρώ ξεπέρασε τις 11 λίρες σήμερα, με αποτέλεσμα να πλησιάζει σε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο και ενίσχυσε την αξία του δολαρίου. Οι αμερικανικές αγορές επηρεάζονται παράλληλα και από το ενδεχόμενο για πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού στις ΗΠΑ συνήθως οδηγεί σε εκροές χρημάτων από αναδυόμενες οικονομίες με υψηλό χρέος σε ξένο νόμισμα, όπως η Τουρκία.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη μείωση των επιτοκίων με την ελπίδα να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, παρότι ο πληθωρισμός πλησίαζε στο 20%. Η κίνηση ανέκοψε την πορεία σταθεροποίησης που ακολουθούσε η λίρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αναστάτωσε εκ νέου τις εγχώριες αγορές.

Η Τουρκία γίνεται συνεχώς λιγότερο ελκυστική για το επενδυτικό κοινό, παρότι από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου σημειώθηκε επιστροφή μίας μικρής μερίδας διεθνών επενδυτών λόγω της σταθερής επί πέντε μήνες νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αυτή οι ξένοι επενδυτές διοχέτευσαν 453 εκατ. δολάρια στις τουρκικές αγορές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: «Υπερηχητικός» ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, στο 6,2%

Πώς ο Ερντογάν κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News