Business & Finance Κυριακή 5/12/2021, 12:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ερντογάν πιέζει τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα δάνεια

Ο Ερντογάν πιέζει τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα δάνεια

Τρόπους ενίσχυσης του κεφαλαιακού αποθέματος των κρατικών τραπεζών αναζητάει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της δανειοδοτικής ικανότητας, εν μέσω και της «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής. 

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επιλέξει τον δρόμο των χαμηλότερων επιτοκίων, με στόχο την ανάταση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Πρόσφατα, άλλωστε, η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας «έκοψε» και πάλι τα επιτόκια τον Νοέμβριο, από το 16% στο 15%, για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες.

Κι αυτό, κόντρα στον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος εκτοξεύθηκε άνω του 21% τον Νοέμβριο, προκαλώντας νέα κατάρρευση του εθνικού νομίσματος. 

Οι σωρευτικές απώλειες της λίρας, από τις αρχές του έτους, ξεπερνούν το 45%, ενώ μόνο τον προηγούμενο μήνα απώλεσε το 29% της αξίας της, καταγράφοντας τον 5ο χειρότερο μήνα όλων των εποχών. 

Η εν εξελίξει μεταβλητότητα καθιστά πλέον την τρέχουσα νομισματική κρίση εφάμιλλη με τις κρίσεις του 2018, του 2001 και του 1994, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα της Goldman Sachs.  

Οι τράπεζες, όπως σημειώνει η Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να στηρίξουν το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης Ερντογάν, το οποίο βασίζεται στην τραπεζική δανειοδότηση. 

Γι’ αυτό, εξάλλου, η κεντρική τράπεζα σπεύδει να μειώσει τα επιτόκια, πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.  

«Όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε αναλογικά σε αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να “μεγαλώσουμε” χωρίς την οικονομία μας» σπεύδει να προσθέσει ο επικεφαλής της ένωσης, Alpaslan Cakar. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών στο 10μηνο του 2021 αυξήθηκε στα 66,1 δισ. λίρες από 50 δισ. λίρες πέρυσι. 

Την ίδια ώρα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 3,5% από 3,97% πέρυσι, ενώ ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας καθορίστηκε στο 17%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας – Δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα

Τουρκία: Η κρίση βαθαίνει – Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News