ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μάχη για το πρόσημο – Μικρός ο τζίρος

Στις 891,94 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Μάχη για το πρόσημο – Μικρός ο τζίρος

Μάχη για το πρόσημο δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατεβάζουν αγοραστικούς ρυθμούς, λόγω τόσο της φυσιολογικής κόπωσης όσο και των αρνητικών προσήμων στην Ευρώπη. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.00), ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 891,94 μονάδες, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (891,84 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 890,81 έως 895,93 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 18 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Αν και το ξεκίνημα της ημέρας ήταν θετικό, εντούτοις η συνέχεια δεν είναι αντίστοιχη, καθώς οι πωλητές «χτυπούν» επιλεγμένα blue chips, με τις υψηλότερες πιέσεις να παρατηρούνται στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία χάνει άνω του 2%. Κατά 0,8% μειώνεται και η μετοχή της Eurobank. 

Απώλειες τουλάχιστον 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Lamda Development – Tέρνα Ενεργειακή, ενώ αντίθετα η μετοχή του ΟΤΕ προσπαθεί να στηρίξει τον Γ.Δ., ενισχυόμενη κατά 1,3% και τα 15,8 ευρώ. Στο +0,8% βρίσκεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. 

Μικτές τάσεις  

Είναι σαφές ότι τα αισιόδοξα μηνύματα για την Όμικρον έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως φάνηκε και χθες, όταν η Λεωφόρος Αθηνών διέσπασε με ευκολία τις αντιστάσεις των 900 μονάδων.  

Λαμβάνοντας υπόψη και τα θετικά εταιρικά μεγέθη, αλλά και τα άκρως ικανοποιητικά στοιχεία για το ΑΕΠ (9,3% στο 9μηνο), ο Γενικός Δείκτης έχει την ικανότητα να επανέλθει άμεσα στα προ-Όμικρον επίπεδα, δηλαδή στις 900 – 920 μονάδες.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης στασιμότητας, ιδίως εφόσον δεν υπάρξουν αισιόδοξες εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 16 Δεκεμβρίου.  

Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, καθώς χάνει 0,2% και καθορίζεται στις 479 μονάδες. Μικρή πτώση 50 μονάδων εμφανίζει και ο Dow Jones στην pre-market της Wall Street.  

Μικρά κέρδη τις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην πορεία ανάκαμψης, μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ήπια κατά 0,38% και να φθάνει στις 579,74 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία εκτινάσσεται κατά 13% και το 0,35 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην έντονη μεταβλητότητα εν μέσω της διαδικασίας της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).  

Από εκεί και πέρα, ικανοποιητική είναι η εικόνα και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά 0,8% και τα 2,82 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί από κοντά στο +0,7% και το 1,06 ευρώ.  

Η μετοχή της Πειραιώς, ταυτόχρονα, καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,1% και διαπραγματεύεται στο 1,34 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank σημειώνει απώλειες κατά 0,9% και υποχωρεί στο 0,92 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 0,75% 1,0695 ευρώ  
  • Attica Bank 13,23% 0,3595 ευρώ  
  • Eurobank -0,88% 0,92 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,82% 2,823 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,15% 1,34 ευρώ  

Οριακές διακυμάνσεις στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι διακυμάνσεις είναι προς το παρόν αρκετά υποτονικές και κινούνται εντός ενός στενού εύρους. Η μετοχή του ΟΤΕ, ενδεικτικά, ενισχύεται κατά 1,3% και τα 15,8 ευρώ, με τη μετοχή του Τιτάνα να έπεται στο 0,9% και τα 13,7 ευρώ.  

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ δέχεται ελεγχόμενες πιέσεις, διολισθαίνοντας στο -2,2% και τα 7,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Lamda Development χάνει 1,3% και υποχωρεί στα επίπεδα των 7 ευρώ. Κατά 1% μειώνονται και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – Jumbo. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Autohellas αντιδράει στο +1,5%, ενώ από την άλλη πλευρά, απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των Intracom, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΛΤΟΝ και Intrakat.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 25 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,8 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:   

Attica Bank: Το ΤΧΣ μειώνει το ποσοστό του υπέρ της Ellington 

Ελλάκτωρ: Παρέμβαση εισαγγελέα για «εκφοβισμό» της Επ. Κεφαλαιαγοράς ζητά η Greenhill 

Ξεκινάει η δημόσια προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News