ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανασύνταξη με κέρδη 1,5% – Ράλι για τράπεζες, Coca Cola και ΔΕΗ

Χρηματιστήριο: Ανασύνταξη με κέρδη 1,5% – Ράλι για τράπεζες, Coca Cola και ΔΕΗ

Πάνω από τις αντιστάσεις των 890 μονάδων επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε σημαντικά στηρίγματα από τράπεζες, Coca – Cola και ΔΕΗ, εν μέσω της ευρύτερης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος σε Ελλάδα και εξωτερικό.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 1,54% και ενισχύθηκε στις 891,84 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (879,23 μονάδες).    

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (από 885,88 έως 893,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να κυμαίνεται σε σχετικά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 53 εκατομμύρια ευρώ. 

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να βρει αρκετούς πρωταγωνιστές στην ανοδική κίνηση, με τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank να τερματίζουν άνω του 2%.  

Εκρηκτική άνοδο της τάξης του 3,3% εμφάνισε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola συνέχισε τη θετική πορεία της εβδομάδας, κλείνοντας στο +2,3% και ανακτώντας τα 29 ευρώ. 

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος ήταν το γεγονός ότι από τα βαριά «χαρτιά» της αγοράς, μόλις δύο δεν κατάφεραν να κλείσουν στο «πράσινο», με την πλειονότητα μάλιστα να εμφανίζει άνοδο τουλάχιστον 1%.  

Βελτιωμένο το κλίμα 

Η ελληνική αγορά κατάφερε να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία συνεχίζουν την πορεία ανάκαμψης, καθώς (μετά το χθεσινό +1,3%) ενισχύονται κατά 2,1%, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να επανέρχεται στις 478 μονάδες.   

Παρότι η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην εξέλιξη της πανδημίας, οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι ναι μεν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα.    

Αυτό, όπως είναι εύλογο, βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος αλλά και στην επαναφορά των αγοραστών, οι οποίοι -μετά τη μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων- βλέπουν νέες ευκαιρίες τοποθέτησης.     

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να αξιοποιήσει το momentum, βρίσκοντας στηρίγματα στα θετικά εταιρικά μεγέθη του 9μηνου, στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στην αναπτυξιακή έκρηξη της οικονομίας (9,3% στο 9μηνο).  

Αποτέλεσμα είναι να επιχειρεί να βρεθεί εκ νέου στα επίπεδα της προ-Όμικρον περιόδου, δηλαδή στις 900 – 920 μονάδες.   

Κέρδη 2,5% στις τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους της ημέρας, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε δυναμικά κατά 2,44% και καθορίστηκε στις 577,55 μονάδες, κλείνοντας την ψαλίδα από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία εκτοξεύθηκε κατά 2,9% και το 1,33 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθεί στο +2,7% και τα 2,80 ευρώ.    

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο κατά 2,3% και βρέθηκε στο 1,06 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank σημείωσε κέρδη κατά 2,2% και τερμάτισε στο 0,92 ευρώ. H μετοχή της Attica Bank, τέλος, έκλεισε στο +0,8%. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 2,31% 1,0615 ευρώ   
  • Attica Bank 0,79% 0,3175 ευρώ   
  • Eurobank 2,22% 0,9282 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 2,71% 2,80 ευρώ   
  • Πειραιώς 2,92% 1,338 ευρώ   

Άνετη επικράτηση των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola συνέχισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τις υψηλές πτήσεις, κερδίζοντας 2,3% και ανακτώντας τα 29 ευρώ. Στο 3,3% καθορίστηκε και η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία βρέθηκε στα 9,7 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, άνοδο άνω του 2% παρουσίασαν οι μετοχές των Aegean, EXAE και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με τις μετοχές των Jumbo, Lamda Development και Mytilineos να κυμαίνονται μεταξύ +1,5% και +2%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η μετοχή του ΟΛΘ, η οποία κατέγραψε άνοδο κατά 2,3% και τα 25,9 ευρώ, με τις μετοχές των Intracom, Τεχνική Ολυμπιακή και Ικτίνος να έπονται στο +1,9%.   

Συνολικά, 80 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 29 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο 2,30% – 2,70% το εύρος απόδοσης του ομολόγου  

Jumbo: Αύξηση 12% των συνολικών πωλήσεων στο 11μηνο του 2021  

Attica Group: Εξαγόρασε ξενοδοχειακή μονάδα στη Νάξο  

Ελληνικό: Πώς θα μοιάζει το νέο Commercial Hub (βίντεο)  

Ι. Σαββίδης: Αγοράζει επιπλέον 3% στον ΟΛΘ  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News