Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια – Πτώση στις αποδόσεις

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια – Πτώση στις αποδόσεις

Υπό την απειλή νέων εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη κινήθηκε σήμερα η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, με τις αποδόσεις να επιστρέφουν σε πτώση παρά την αρχική τους άνοδο λόγω πληθωρισμού, καθώς επικράτησαν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία η νέα έξαρση του κορωνοϊού. Αλλαγή κλίματος στις αγορές έφερε η απόφαση της Αυστρίας να προβεί σε καθολικό lockdown, κάτι που δεν έχει αποκλείσει και η Γερμανία προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο κύμα. 

Η Ευρώπη έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, όμως μέχρι στιγμής οι αγορές δεν το είχαν πάρει ιδιαίτερα σοβαρά. «Μόλις τώρα αρχίζει και αυτό θα σηματοδήσει στροφή στην ποιότητα. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην άνοδο των τιμών των γερμανικών ομολόγων», αναφέρει ο Πήτερ ΜακΚάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, αναφερόμενος στην επιστροφή ολόκληρης της καμπύλης των γερμανικών κρατικών ομολόγων σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στο -0,33%, με πτώση έξι μονάδων βάσης, ενώ στο διετές το κόστος δανεισμού διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου στο -0,786%. Και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετων αποκλιμακώθηκαν από τέσσερις έως πέντε μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,16%, με το spread ωστόσο να διευρύνεται στις 155 μονάδες βάσης, καθώς αποκλιμακώθηκε και η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού. Στα κοντινά ομόλογα, δεν υπήρξε διαφορά στις αποδόσεις, με αυτή του πενταετούς να παραμένει στο 0,31%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 81 εκατ.ευρώ. 

«Ενα καθολικό lockdown στη Γερμανία θα αποτελούσε εξαιρετικά αρνητικό νέο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι ακριβώς αυτό που ζήσαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη με την ξαφνική εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα», αναφέρει ο Λουδοβίκος Κόλιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού Vontobel. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, που αυξήθηκαν 3,8% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις για 1,9%, ώθησαν προς στιγμή σε άνοδο τις αποδόσεις, καθώς αναζωπύρωσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες, κάτι ωστόσο που επισκιάστηκε από τους φόβους των νέων lockdown.

Oι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να αναδιπλώνονται όσον αφορά στα στοιχήματά τους για επιτοκιακή αύξηση από την ΕΚΤ το επόμενο έτος και δεν προεξοφλούν πλέον αύξηση των 10  μονάδων βάσης έως το Δεκέμβριο του 2022, παρότι η πιθανότητα παραμένει αυξημένη πάνω από το 50%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News