Κόσμος Πέμπτη 18/11/2021, 21:10
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους – Σφίγγει ο κλοιός

Γερμανία: Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους – Σφίγγει ο κλοιός

Μία λίστα μέτρων ανακοίνωσε σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα του ιού που πλήττε τη χώρα.

Μόνο σε εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει θα επιτρέπεται η είδοδος σε ολόκληρη τη χώρα σε εστιατόρια, μπαρ, δημόσιες εκδηλώσεις και ΜΜΜ σε όσες περιοχές έχουν υψηλό δείκτη νοσηλειών. Ο ίδιος κανόνας θα ισχύει για εργαζόμενους και επισκέπτες μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρων αποκατάστασης ασθενών.

«Διατρέχουμε το τέταρτο κύμα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία δραματική κατάσταση και να εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Οι επικεφαλής των κρατιδίων δήλωσαν ότι τα πρωτοφανή μέτρα «είναι απαραίτητα και δικαιολογημένα», δεδομένου του υψηλού κινδύνου μετάδοσης μεταξύ των εμβολιασμένων. Οι ίδιοι θα επιβάλλουν μια ευρεία γκάμα νέων μέτρων σε δραστηριότητες και σε χώρους αθλητισμού, εστίασης και πολιτιστικών γεγονότων. 

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση της Σαξονίας σχεδιάζει καθολικό lockdown τριών εβδομάδων από τις 15 Δεκεμβρίου, με κλειστά εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.

Έκκληση και από γερμανικούς φορείς

«Θα περάσουμε πραγματικά πολύ άσχημα Χριστούγεννα, αν δεν λάβουμε μέτρα τώρα», προειδοποίησε νωρίτερα σε δραματικό τόνο ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου υγείας Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, και επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς, οι οποίοι «δεν μας ακούν».

«Έπειτα από 21 μήνες πανδημίας δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι ίσως να μην αναγνωρίζονται αυτά που λέμε εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι», δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ σε μια μάλλον ασυνήθιστα συναισθηματική τοποθέτησή του, προειδοποιώντας για έκρηξη κρουσμάτων και νεκρών το προσεχές διάστημα.

«Από τους 50.000 ανθρώπους που μολύνονται κάθε μέρα, οι 400 μπορεί να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει γι’ αυτό», προειδοποίησε ο κ. Βίλερ σε διαδικτυακή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ και τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται και ποτέ δεν ήμασταν πιο ανήσυχοι. Ο αριθμός σοβαρά αρρώστων με Covid-19 αυξάνεται και σε κάποιες περιοχές ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλοι σοβαρά άρρωστοι πρέπει να αναζητούν κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επί δύο ή τρεις ώρες. Η προσφορά δεν συνάδει πλέον με τους κανόνες σε όλα τα ομοσπονδιακά κράτη», παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

EMA: Να κλείσει άμεσα το «χάσμα» μεταξύ εμβολιασμένων και μη στην Ευρώπη

Αυστρία: Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News