Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή μείωση στις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Μικρή μείωση στις αποδόσεις του ευρώ

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές έκαναν ένα «διάλειμμα» από το ρίσκο για να επιστρέψουν στο ασφαλές ενεργητικό, με τις πληθωριστικές προσδοκίες να σταθεροποιούνται. Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις σε ομόλογα συγκράτησαν την άνοδο του κόστους δανεισμού. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετους, ενώ υποχώρησε προς στιγμή 1,5 μονάδες βάσης στο 1,589% καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στο ασφαλές ενεργητικό του κρατικού χρέους, γύρισαν ξανά σε άνοδο προς το τέλος της συνεδρίασης, ξεπερνώντας και πάλι το φράγμα του 1,60%. Η νευρικότητα έστειλε το δείκτη μεταβλητότητας των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020.

Στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,26%, ενώ του τιμαριθμοποιημένου 10ετούς υποχώρησε προς στιγμή σε ιστορικό χαμηλό, στο -2,1%. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η έλλειψη της προσφοράς σε ομόλογα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως collateral, είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την άνοδο των τιμών των ομολόγων, η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, αναμένουν επιστροφή των αποδόσεων σε άνοδο το 2022. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετους αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 0,953%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους η μείωση ήταν οριακή της μίας μονάδας βάσης με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 94 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 68 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 1,20%, με το spread σταθερό στις 150 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 0,35%. 

Αναλυτές της Unicredit σημειώνουν ότι ο λόγος πίσω από την απόκλιση των spread διετούς/πενταετούς και πενταετούς/10ετούς στην καμπύλη των γερμανικών κρατικών ομολόγων είναι ότι οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική έχουν γίνει άκρως επιθετικές. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι τα επίπεδα των αποδόσεων των πενταετών εξακολουθούν να είναι υπερβολικά χαμηλά, καθώς η οικονομία θα αναπτυχθεί πιο δυναμικά τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν ήπια στάση. Δεν πρόκειται όμως να δούμε μία διόρθωση τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνουν, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News