Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συγκρατημένη άνοδος αποδόσεων εν αναμονή νέας προσφοράς

Ομόλογα: Συγκρατημένη άνοδος αποδόσεων εν αναμονή νέας προσφοράς

άνοδο άνοιξαν τη νέα εβδομάδα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, ακολουθώντας την ανοδική τάση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά τις ανησυχίες που πυροδοτεί το νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Ωστόσο, οι επενδυτές προσπάθησαν να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και τη νέα μεγάλη προσφορά σε κρατικά ομόλογα που αναμένεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αυτή την εβδομάδα. 

«Το προβάδισμα στην άνοδο είχαν σήμερα οι αμερικανικές αποδόσεις. Πιστεύεω ότι οι αμερικανικές αποδόσεις έχουν περιθώριο ανόδου σε επίπεδα που να συνάδουν περισσότερο με μακροοικονομικό περιβάλλον, γύρω στο 1,7%», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors. Aναλυτές διαπιστώνουν επίσης έλλειψη σε ομόλογα στην Ευρωζώνη, καθώς οι νέες εκδόσεις υποχωρούν και η ζήτηση αυξάνεται και συνεπώς οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλές ενεργητικό. Η έλλειψη αυτή κρατά συγκρατημένο το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με αναλυτές. 

Ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, αναφέρει ότι ο χαμηλός όγκος σε νέες εκδόσεις όσο προχωράμε προς το τέλος του έτους κρατά τις αποδόσεις σχετικά συγκρατημένες, με τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ να υπερέχουν κατά πολύ της νέας προσφοράς. Η αναντιστοιχεία αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία, όπου οι νέες εκδόσεις εκτιμώνται σε 16 δισ.ευρώ τη στιγμή που οι αγορές της ΕΚΤ κυμαίνονται σε 25 έως 30 δισ.ευρώ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε ελαφρώς στο -0,24%. Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,98% με το spread έναντι των γερμανικών στις 122 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, αποδόσεις και spread παρέμειναν υψηλά παρά την προσπάθεια σταθεροποίησης με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να ανέρχεται στα 109 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 56 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 1,21% έναντι 1,23% της Παρασκευής, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 0,37% έναντι 0,39%. Το spread στη 10ετία παρέμεινε στο υψηλό των 150 μονάδων βάσης. 

Οι εκδόσεις αυτής της εβδομάδας αναμένεται να φθάσουν την αξία των 16 δισ.ευρώ, όμως το γεγονός ότι θα υπάρξουν πληρωμές κουπονιών θα αντισταθμίσει τις ανοδικές πιέσεις, όπως αναφέρουν αναλυτές της Commerzbank. 

Oι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι είναι πολύ απίθανη η οιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος και ότι δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πληθωρισμό δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν τις αγορές. 
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News