Business & Finance Παρασκευή 12/11/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων στον ευρωπαϊκό Νότο

Oμόλογα: Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων στον ευρωπαϊκό Νότο

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του “πυρήνα” και της ευρωπεριφέρειας, με την αγορά να προεξοφλεί δύο επιτοκιακές αυξήσεις έως τα τέλη του επόμενου έτους. Αυτό που ενδιαφέρει πλέον την αγορά είναι πόσο θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική η αύξηση του πληθωρισμού και πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σε Eonia προεξοφλούν δύο επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ έως το Δεκέμβριο του 2022 συγκριτικά με τη μία στην αρχή της εβδομάδας. Παρ΄όλα αυτά, η απόδοση των βραχυπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων υποχώρησε σημαντικά, με το κόστος δανεισμού στη διετία και στην πενταετία να αποκλιμακώνεται πέντε μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 10ετους υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο -0,26%. 

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, στην ευρωπεριφέρεια, το κόστος δανεισμού συνέχισε στην ανιούσα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε έως έξι μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το 1% για πρώτη φορά σε διάρκεια εβδομάδας, για να υποχωρήσει όμως στο τέλος της συνεδρίασης στο 0,96%. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera. Αυτό που ανησυχεί την αγορά είναι μήπως ο νυν πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αλλάξει ρόλους και περάσει στον προεδρικό θώκο, σύμφωνα με τον Γκάρεθ Χιλ, διαχειριστή κεφαλαίου της Royal London Asset Management. 

Συνέχεια ανόδου είχαμε και στην ελληνική αγορά, όπου ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 116 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς συνέχισε να ενισχύεται, αν και με αργό ρυθμό, στο 1,23% με το spread στις 151 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ανέβηκε στο 0,39%. 

Ανοδος των αποδόσεων καταγράφηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αυτή του αμερικανικού 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,58% με άνοδο τριών μονάδων βάσης, καθώς η αγορά θεωρεί πλέον δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, ανοίγοντας το δρόμο για τη Fed να συσφίγξει πιο γρήγορα τη νομισματική πολιτική της. Η απόδοση του πενταετούς ενισχύθηκε 20 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα, στο 1,26%, στη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια δύο ετών. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News