Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 11:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια με το πετρέλαιο ξανά σε άνοδο

Βουτιά περί του 14% πραγματοποιεί η μετοχή του τουριστικού ομίλου Tui

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια με το πετρέλαιο ξανά σε άνοδο

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δείχνοντας αδυναμία να επεκτείνουν τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει ξανά την ανιούσα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται κατά 0,34% χαμηλότερα, μετά τα κέρδη 1,60% που κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση. Με παρόμοιο σχεδόν ποσοστό υποχωρεί το χρηματιστήριο του Παρισιού, της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,26%, ενώ Μιλάνο και Λονδίνο κινούνται με οριακή πτώση και άνοδο αντίστοιχα. 

Τις μεγαλύτερες πιέσεις στο πρώιμο στάδιο της σημερινής συνεδρίασης δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, ενώ στον αντίποδα ο κλάδος της ενέργειας παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά και σήμερα, μετά τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν κάποια από τα στρατηγικά τους αποθέματα, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Η τιμή του μπρεντ έχει ξεπεράσει τα 83 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού κινείται περί των 50 σεντς χαμηλότερα από τα 80 δολάρια το βαρέλι. 

Χθες οι ανησυχίες που είχαν να κάνουν με την επιτάχυνση του πληθωρισμού «ξεθύμαναν» και οι επενδυτές αναθάρρησαν.

Σήμερα ωστόσο, τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Γερμανίας τον Αύγουστο οι οποίες συρρικνώθηκαν στο -1,2%, από 0,6% τον Ιούλιο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 0,5%, πυροδότησαν εκ νέου προβληματισμό αναφορικά με τις αναταράξεις που μαστίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ελλείψεις στις προμήθειες εξαιτίας αυτών. 

Την ίδια ώρα οι εισαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 3,5%, από -3,6% τον Ιούλιο, υψηλότερα από το 1,8% των προβλέψεων των αναλυτών. 

Βουτιά περί του 14% πραγματοποιεί η μετοχή του τουριστικού ομίλου Tui, μετά την ανακοίνωση ότι θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περισσότερο του 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει μέρος των κρατικών δανείων που έχει λάβει στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την πανδημία. 

Άπαντες σήμερα αναμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News