Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 17:07
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη με το βλέμμα σε χρέος και πετρέλαιο  

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 433 μονάδες ήτοι 1,26%

Wall Street: Κέρδη με το βλέμμα σε χρέος και πετρέλαιο  

Τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση επεκτείνει σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές φανερά αναθαρρημένους τόσο από τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το χρέος και τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αλλά και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 433 μονάδες ήτοι 1,26%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,22%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,32%.  

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από χθες υπάρχει μια σημαντική αναστροφή του αρνητικού κλίματος που είχε περιβάλει άπαντες και αφορούσε το επίπεδο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Όπως φαίνεται στο Κογκρέσο οδεύουν προς έναν συμβιβασμό και επί της παρούσης η λύση που φαίνεται να προκρίνεται, είναι αυτή που κατέθεσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος πρότεινε μια προσωρινή άρση του ορίου προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Ένα ενδεχόμενο για το οποίο η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, έχει προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα με τη μορφή οικονομικής κρίσης και ύφεσης. 

Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου ανέκοψαν το ανοδικό τους ράλι που τις έφεραν σε υψηλό τριών ετών, με την τιμή του μπρεντ να υποχωρεί υπό των 80 δολαρίων το βαρέλι. Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μετρίασαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ήρθαν και άλλα «χαρμόσυνα» νέα και αυτά έχουν να κάνουν με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι περικοπές στις θέσεις εργασίας το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος ανήλθαν στις 52.560, το χαμηλότερο επίπεδο από το β΄ τρίμηνο του 1997 και 23% χαμηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς. 

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας παρείχε τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 38.000, στις 326.000 αιτήσεις, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 348.000 νέες αιτήσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News