Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ο Σεπτέμβριος ο χειρότερος μήνας από τις αρχές του 2020 για τον S&P 500

Wall Street: Ο Σεπτέμβριος ο χειρότερος μήνας από τις αρχές του 2020 για τον S&P 500

Με πτώση έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και οι τρεις βασικοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας το χειρότερο τρίμηνο σε διάρκεια τουλάχιστον 12 μηνών, μέσα σε ένα εκρηκτικό μείγμα αύξησης του πληθωρισμού, των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και των ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας. 

O S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,19%, ο Dow Jones υποχώρησε 1,60%, ενώ ο Nasdaq περιορίστηκε λιγότερο κατά 0,44%. 

H εικόνα όσον αφορά στις μετοχές τεχνολογίας βελτιώθηκε, όμως ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση. Οι μετοχές ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που είχαν το προβάδισμα τις τελευταίες εβδομάδες, υπαναχώρησαν ασκώντας πιέσεις στο Dow Jones. Η μετοχή των Goldman Sachs και JPMorgan υποχώρησε περισσότερο από 1%. 

Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Bed Bath & Beyond υποχώρησε περισσότερο από 20% στην αρχή της συνεδρίασης, από τη στιγμή που η εταιρεία έκανε λόγο για πλήγμα στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου.

Η αμερικανική Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκριναν σήμερα το βράδυ έναν προσωρινό προϋπολογισμό αποτρέποντας την απειλή απότομης διακοπής στη λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αν και το μέτρο αυτό είναι προσωρινό. Παρ΄όλα αυτά, οι δείκτες μετά από ένα σύντομο ανοδικό διάλειμμα στη διάκρεια της σημερινής συνεδρίασης, επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος. 

«Η αγορά κρατά αντιστάσεις, όμως οι κίνδυνοι που είναι συνδεδεμένοι με το όριο του ομοσπονδιακού χρέους και το χάος όσον αφορά στα νομοσχέδια για τις κρατικές δαπάνες βαραίνουν τη Wall Street», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της Baird. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι μετά από ένα ανοδικό σερί επτά μηνών, η αγορά είχε ανάγκη από αυτή τη διόρθωση, η οποία άλλωστε ήταν και αναμενόμενη, αναφερόμενος στην επίδοση του Σεπτεμβρίου. 

Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ο χειρότερος μήνας από το Μάρτιο του 2020 για τον S&P 500 και ο χειρότερος του 2021 για τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq. Ο S&P 500 υποχώρησε 4,8%, ο Dow Jones 4,3% και ο Nasdaq 5,3%. 

«Ο Σεπτέμβριος τίμησε τελικά την φήμη ως ο χειρότερος μήνας του έτους και έπληξε τα κέρδη των μετοχικών χαρτοφυλακίων, όχι όμως σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό. Επικρατούσαν έντονες ανησυχίες ότι οι υψηλότεροι μισθοί, η αύξηση των τιμών ενέργειας και το μεγαλύτερο κόστος μεταφορών θα έπλητταν την εταιρική κερδοφορία για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους και το 2022. Ομως μέχρι στιγμής, οι αναλυτές παραμένουν σχετικά αισιόδοξοι», αναφέρει ο Εντ Γιαρντένι της Yardeni Research. 

Και οι τρεις δείκτες γνώρισαν επίσης την χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από τις αρχές του 2020 στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Σε τριμηνιαία βάση, ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά 0,2%, ο Dow υποχώρησε 1,9% και ο Nasdaq έκλεισε επίσης με απώλειες 0,4%. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη άνω του 16%. 

Οσον αφορά στον Οκτώβριο, είθισται να παρουσιάζει κάποιες απότομες διακυμάνσεις, όμως τυπικά θεωρείται η αρχή μίας δυναμικής επίδοσης για τις μετοχές. Κατά μέσο όρο, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,8% το συγκεκριμένο μήνα, σύμφωνα με το Αλμανάκ του Χρηματιστή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News