Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε «βαθύ κόκκινο» από την εκρηκτική άνοδο των αποδόσεων

Wall Street: Σε «βαθύ κόκκινο» από την εκρηκτική άνοδο των αποδόσεων

«Απότομη προσγείωση» είχε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας να υποχωρούν «βαθιά στο κόκκινο», υπό την ασφυκτική πίεση των ομολογιακών αποδόσεων που εκτινάχθηκαν σε υψηλά τριμήνου. Βαρύ το κλίμα και από το αδιέξοδο των συζητήσεων στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό. 

Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 2,83%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από το Μάρτιο, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 2,05%. Ο Dow Jones έχασε 1,63% της αξίας της.

Oι δείκτες S&P 500 και Nasdaq οδεύουν προς τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από το Σεπτέμβριο του 2020. Η σημερινή πτώση διευρύνει τις απώλειες του Σεπτεμβρίου και για τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες: ο S&P 500 και Dow Jones καταγράφουν μέχρι στιγμής απώλειες 3,5% και 2,7%, ενώ ο Nasdaq πτώση 4,2%. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου ξέφυγε ενδοσυνεδριακά έως το 1,55%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα προχωρήσει τελικά σε μείωση των αγορών ομολόγων της σύντομα, όπως δεσμεύθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση, πιθανόν και το Νοέμβριο. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς κυμαινόταν στο 1,29% και στο 1,13% τον Αύγουστο. 

«Ξαφνικά, η αγορά αντιλαμβάνεται ότι οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές με βάση τα θεμελιώδη. Τώρα που η Fed ετοιμάζεται να κάνει αλλαγή πολιτικής, όλοι επανατοποθετούνται», σημειώνει ο Κάθι Τζόουνς, στρατηγικός αναλυτής της Schwab Center for Financial Research. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι μετοχές τεχνολογίας, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν την ικανότητα των τεχνολογικών εταιρειών να χρηματοδοτούν τα αναπτυξιακά τους σχέδια και την επαναγορά μετοχών. Facebook, Alphabet και Amazon «είδαν» τις μετοχές τους να χάνουν περισσότερο από 3% της αξίας. Σε κλοιό πιέσεων και οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αυτή της Nvidia να χάνει περισσότερο από 4% της αξίας της. 

Οι μοναδικοί τομείς που ξέφυγαν από το σφυροκόπημα ήταν αυτοί που συνδέονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας και η ενέργεια. Η μετοχή της Ford ενισχύθηκε 1% από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News