Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πρωταγωνιστής τα ελληνικά – Στο 0,738% η απόδοση του 10ετούς

Ομόλογα: Πρωταγωνιστής τα ελληνικά – Στο 0,738% η απόδοση του 10ετούς

Σταθεροποίηση παρουσίασαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις στο «πυρήνα» του ευρώ, μετά την χθεσινή τους μεγάλη αποκλιμάκωση, καθώς οι αγορές «πήραν μία ανάσα» από το σφυροκόπημα της Δευτέρας υπό τον φόβο μίας κατάρρευσης του κινεζικού κολοσσού Evergrande. 

Η ανάκαμψη των μετοχών επανέφερε στις αγορές την τάση ανάληψης ρίσκου με αποτέλεσμα να επωφεληθούν τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, τα οποία παρουσίασαν καλύτερη επίδοση έναντι αυτών του «πυρήνα», με τα ελληνικά να ξεχωρίζουν. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 0,738%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Αυγούστου, με το spread στις 117 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού επέστρεψε στο μηδέν. Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, ο οποίος εκτινάχθηκε στα 196 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 119 εκατ.ευρώ έγιναν στον τίτλο που λήγει το 2026.

Αντίστοιχα, το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών, που διευρύνθηκε σε υψηλό εβδομάδας τη Δευτέρα κοντά στις 104 μονάδες βάσης, περιορίστηκε σήμερα κοντά στις 100, καθώς η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,70%. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, αφού αποκλιμακώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης τη Δευτέρα, διαμορφώθηκε σήμερα στο -0,33% χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης. 

Η προσοχή επέστρεψε στην ΕΚΤ και στον τρόπο με τον οποίο οι διαμορφωτές πολιτικής της βλέπουν τον πληθωρισμό. Ενώ εξακολουθούν να θεωρούν παροδική την πρόσφατη άνοδο των τιμών καταναλωτή, ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων της ΕΚΤ παραδέχονται ότι η αύξηση του πληθωρισμού ξεπερνά τις αρχικές τους προβλέψεις. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ. 

Από πλευράς νέας προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 2,469 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του επταετούς ομολόγου της, ενώ η Φινλανδία άντλησε 936 εκατ.ευρώ ανοίγοντα ξανά το 21ετές της ομόλογο. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News