Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 19:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 0,81% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 0,81% στην ελληνική 10ετία

Σε νέα υψηλά διμήνου βρέθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ και στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε δημοσίευμα των FT ότι η ΕΚΤ θα «πιάσει» το στόχο του πληθωρισμού νωρίτερα και συνεπώς θα είναι σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων από το 2023, παρά το γεγονός ότι διαψεύσθηκε γρήγορα από την ίδια την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, φέρεται ότι αποκάλυψε σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με Γερμανούς οικονομολόγους ότι η ΕΚΤ αναμενεται να αγγίξει το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό έως το 2025, σύμφωνα με τους FT οι οποίοι έδωσαν τη δική τους ερμηνεία ότι θα είναι εφικτή μία επιτοκιακή αύξηση εντός του 2023. Την ίδια στιγμή, η τελική ανάγνωση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον επιβεβαιώνουν στο 3% τον Αύγουστο, σε υψηλό 10ετίας, πολύ παραπάνω από το στόχο της ΕΚΤ. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ομολογιακές αποδόσεις σημείωσαν άνοδο με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να ενισχύεται περισσότερο από τέσσερις μονάδες βάσης, αγγίζοντας υψηλό 10 εβδομάδων στο -0,26% για να κλείσει τελικά στο -0,28%. «Υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος που θα πρέπει να διανύσει η οικονομία της Ευρωζώνης προτού φθάσουμε στο 2023. Ωστόσο, εάν τα νούμερα για τον πληθωρισμό συμπέσουν σύντομα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, τότε θα επηρεάσουν τη μελλοντική κατεύθυνση της κεντρικής τράπεζας, σε μία εξέλιξη που θα είναι άκρως σημαντική για τις αγορές», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Τζιμ Ρέιντ. 

Κατά δύο έως τρεις μονάδες βάσης αυξήθηκαν οι αποδόσεις και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ, αγγίζοντας μάλιστα υψηλά διμήνου σε πολλές περιπτώσεις. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,81% με το spread στις 113 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού επέστρεψε σε θετικό έδαφος στο 0,02%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 108 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη μεταβολή, παραμένοντας στο 1,33%. 

Η προσοχή πάντως παραμένει εστιασμένη στον πληθωρισμό, για το εάν θα αυξηθεί περισσότερο του αναμενομένου. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί στην αλυσίδα τροφοδοσίας και οι μισθοί αυξηθούν περαιτέρω, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Γκάμπριελ Μακλούφ ανέφερε ότι υπάρχει «τεράστια αβεβαιότητα όσον αφορά στις πιέσεις των τιμών». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News