Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 19:26
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια – Κάτω οι αποδόσεις

Oμόλογα: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια – Κάτω οι αποδόσεις

Στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων στράφηκαν σήμερα μαζικά οι επενδυτές, υπό τον φόβο μίας πιθανής κατάρρευσης του κινεζικού κολοσσού στην αγορά ακινήτων Energrande, των ασθενέστερων τιμών εμπορευμάτων, αλλά και των επιφυλάξεων ως προς την κατεύθυνση που θα δώσει η Fed στη νομισματική πολιτική της. Η στροφή των επενδυτών στην αγορά σταθερού εισοδήματος είχε ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων, ειδικά στον «πυρήνα».

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,32%, απομακρυνόμενη ξανά από το υψηλό 10 εβδομάδων που άγγιξε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στο στόχο της για τον πληθωρισμό έως το 2025.

Από μία έως τέσσερις μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκαν οι αποδόσεις και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ. Οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές και το υπόλοιπο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, επιστρέφοντας στην ασφάλεια του κρατικού χρέους και δη του γερμανικού. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη εάν επίκειται κάποια κρίση στην Κίνα, η οποία θα επιλυθεί άμεσα ή θα οδηγήσει σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, λέει χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Λενζ, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank. Oι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τι θα σημάνει μία χρεοκοπία της Evergrande για την κινεζική οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξής της. 

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ, ανέφερε χθες ότι η ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αύξηση του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι ο όγκος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αποκτά ολοένα και λιγότερη σημασία καθώς οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται.

Στην ευρωπεριφέρεια, οι αναβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο DBRS και της πορτογαλικής από τον οίκο Moody’s δεν φαίνεται να είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική και πορτογαλική αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς είχαν ευρέως προεξοφληθεί.

Η απόδοση του ελληνικού διαμορφώθηκε στο 0,78%, αφού ενδοσυνεδριακά κινήθηκε και πιο πάνω, με το spread στις 115 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 0,03%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 112 εκατ.ευρώ. «Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε συνδυασμό με τη θετική προοπτική ενισχύει τις προσδοκίες για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το επόμενο έτος», αναφέρει στρατηγικός επενδυτής της Commerzbank. 

Aναφορικά με τη νέα προσφορά, αναμένεται να μειωθεί και πάλι αυτή την εβδομάδα και να φθάσει στα 10,5 δισ.ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι εβδομάδων, σύμφωνα με τη Commerzbank. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News