Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Επανήλθε η ηρεμία μετά τις χθεσινές αναταράξεις

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 προσπαθεί να βρει τα πατήματά του

Wall Street: Επανήλθε η ηρεμία μετά τις χθεσινές αναταράξεις

Ανοδικά κινούνται σήμερα Τρίτη οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μία ημέρα μετά τις βαριές απώλειες που προκάλεσε στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο το ενδεχόμενο ο κινεζικός κολοσσός Evergrande, να αθετήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις μια εξέλιξη που θα τον φέρει στο χείλος της κατάρρευσης. 

Στα πρώτα τριάντα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,80%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,47%, ενώ Nasdaq κινείται πλησίον του +0,53%.  

Το διήμερο, αρχής γενομένης από σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις αγορές και τους επενδυτές, καθώς πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Fed έχει ήδη εξαγγείλει ότι έχει έρθει η ώρα να μειώσει τις αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως, ωστόσο δεν έχει ορίσει πότε θα συμβεί αυτό. Από τις αυριανές ανακοινώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι επενδυτές και οι χρηματαγορές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον αν το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό των αγορών. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμένει ο προβληματισμός σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν να αυξήσει τον συντελεστή στην εταιρική φορολόγηση. Η γενικευμένη αίσθηση που επικρατεί είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα επιβαρύνει τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων. Άλλωστε ακόμη είναι νωπές οι μνήμες όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μείωσε τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από το 35% στο 21% στα τέλη του 2017, με τις αμερικανικές εισηγμένες το δ΄ τρίμηνο εκείνης της χρονιάς να παρουσιάζουν από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στην ιστορία τους. 

Στο μεταξύ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 προσπαθεί να βρει τα πατήματά του μετά το ιστορικό υψηλό ρεκόρ που σημείωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου και αδυνατεί να το πράξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις απούσας της σημερινής, στις 9 κατέγραψε απώλειες. 

Κάπως έτσι στο ανοδικό του σερί των επτά διαδοχικών μηνών έχει πολλές πιθανότητες να μπει τέλος τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα που παραδοσιακά οι αμερικανικές μετοχές τον ολοκληρώνουν με αρνητικό πρόσημο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News