Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 17:05
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε πλήρη εναρμόνιση με το γενικευμένο πτωτικό κλίμα 

Wall Street: Σε πλήρη εναρμόνιση με το γενικευμένο πτωτικό κλίμα 

Από το γενικευμένο πτωτικό σημερινό κλίμα δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και η «τελευταία της παρέας», Wall Street, βλέποντας με την έναρξη της συνεδρίασης τον Dow Jones να υποχωρεί ώς και 580 μονάδες, στη μεγαλύτερη αρνητική του έναρξη από τις 19 του περασμένου Ιουλίου. 

Μετά τα πρώτα τριάντα λεπτά της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,35% ήτοι 466 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,23%, ενώ ο Nasdaq αποδυναμώνεται κατά 1,50%.

 
Οι αγορές σήμερα σε όλο τον κόσμο κινούνται στο ρυθμό του κινεζικού κολοσσού Evergrande, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος να καταφύγει σε αθέτηση των οικονομικών του υποχρεώσεων, την ώρα που τα χρέη του ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια. Τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία υπέστησαν σήμερα βαριά πλήγματα. 

Ωστόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πέραν της Evergrande υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τη σημερινή κάθοδο των μετοχών.

Καταρχήν σύμφωνα με την παράδοση, ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας πτωτικός για το αμερικανικό χρηματιστήριο και τον S&P 500, καθώς από το 1945 και έως πέρυσι καταγράφει κατά μέσο όρο στον εν λόγω μήνα απώλειες της τάξεως του 0,56%. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, παρουσιάζει την πτωτική τάση κατά το δεύτερο ήμισυ του Σεπτεμβρίου. 

Παράλληλα στις ΗΠΑ, μεγάλη αναστάτωση έχει επιφέρει η συζήτηση γι αύξηση του εταιρικού φόρου, μια αύξηση που προεξοφλείται από αναλυτές και επενδυτές ότι θα επιβαρύνει τα κέρδη των αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών. 
Αύριο αρχίζει η προγραμματισμένη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, από την οποία αναμένεται να έρθουν οι ανακοινώσεις αναφορικά με το πότε θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων όπως έχει εξαγγείλει. Η απόφαση αυτή είναι ένα πρώτο δείγμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, προοπτική που δεν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη θέρμη από τους επενδυτές. 

Μεγάλος προβληματισμός επίσης έχει ανακύψει από το γεγονός ότι πλησιάζει η προθεσμία για την απόφαση της αύξησης του επιπέδου χρέους της μεγαλύτερης οικονομίας των ΗΠΑ. Με τις υπάρχουσες συνθήκες θεωρείται ευρέως ότι η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αυξηθεί το περιθώριο του χρέους της.

Με αυτό το παζλ των αρνητικών εξελίξεων, οι μετοχές των τραπεζών, των βιομηχανιών, οι μετοχές δηλαδή ανάπτυξης κινούνται πτωτικά, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχεται ο ενεργειακός κλάδος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καταγράφουν απώλειες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News