Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 16:54
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ολοκλήρωση μιας κρίσιμης εβδομάδας

Wall Street: Ολοκλήρωση μιας κρίσιμης εβδομάδας

Πτωτικά κινείται η Wall Street στην έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης για την τρέχουσα εβδομάδα, μιας εβδομάδας κρίσιμης για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Dow Jones κινείται χαμηλότερα κατά 0,13%, S&P 500 υποχωρεί κατά 0,27%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,34%.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη για δύο λόγους.

Ο ένας έχει να κάνει με την προϊστορία και αυτή έχει δείξει ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας  ο οποίος παραδοσιακά δεν είναι αποδοτικός για τον S&P 500, καθώς κατά μέσο όρο από το 1945 έως και το 2020, υποχωρεί κατά 0,56%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFRA. Μάλιστα όπως αναφέρει το CNBC, συνήθως όποια θετική αντίδραση ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του αμερικανικού χρηματιστηρίου την βγάζει έως τις 17 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια ακολουθεί καθοδική πορεία.

Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με το επονομαζόμενο quadruple witching, το οποίο συμβαίνει στην τελευταία συνεδρίαση στην τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Στη συνεδρίαση αυτή, οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις τους σε futures και δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές και δείκτες (εξού και το quadruple), κάνοντας αναπροσαρμογή στα χαρτοφυλάκιά τους. Σε αυτές τις συνεδριάσεις ο όγκος των συναλλαγών εκτοξεύεται και παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές σε κάποιες μετοχές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει ο προβληματισμός από τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι αυξήθηκαν αναπάντεχα οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο, ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας επίσης κινήθηκαν ανοδικά.

Για άλλη μια ημέρα ο κλάδος της ενέργειας και οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών δέχονται πιέσεις, καθώς σε όλο τον κόσμο η άνοδος στις τιμές ενέργειας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News