Business & Finance Δευτέρα 13/09/2021, 17:14
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Έναρξη με προσπάθεια ανάκαμψης από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας

Το μεγάλο ερώτημα που διέπει τις χρηματαγορές και τους επενδυτές είναι αν οι οικονομίες είναι σε θέση να σταθούν ξανά στα πόδια τους

Wall Street: Έναρξη με προσπάθεια ανάκαμψης από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας

Μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν απώλειες και στις τέσσερις συνεδριάσεις (την περασμένη Δευτέρα το αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό εξαιτίας της αργίας για τη Labour Day), η Wall Street καταβάλει προσπάθειες να ανακάμψει. Για τους δύο δείκτες η κάθοδος είχε ξεκινήσει από τις 3 Σεπτεμβρίου και έτσι σήμερα καλούνται να βάλουν τέλος σε ένα αρνητικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων. 

Αντιθέτως ο τεχνολογικός Nasdaq από τις πέντες αυτές συνεδριάσεις στις δύο κατάφερε να διαφύγει από το αρνητικό κλίμα και να παρουσιάσει κέρδη. 

Μετά τα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,55%, ο S&P 500 σημειώνει οριακή άνοδο 0,08%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,52%. 

Το προηγούμενο διάστημα οι ανησυχίες αναφορικά με τη επιτάχυνση του πληθωρισμού και την πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μονοπώλησαν των ενδιαφέρον των επενδυτών. 

Η συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η αδυναμία να διεκπεραιωθούν απουσία καθυστερήσεων, έχει οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και σε βασικά προϊόντα, η οποία με τη σειρά της δίνει το έναυσμα για την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπό τις συνθήκες αυτές ήρθαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού του Αυγούστου οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 8,3% σε ετήσια βάση, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από 2010, όταν και άρχισαν να αρχειθετούνται τα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα. 

Παράλληλα πρώτη η Fed από το Τζάκσον Χολ και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσαν ότι θα επιβραδύνουν ή θα περιορίσουν τα προγράμματα αγορών ομολόγων. Το μεγάλο ερώτημα που διέπει τις χρηματαγορές και τους επενδυτές είναι αν οι οικονομίες είναι σε θέση να σταθούν ξανά στα πόδια τους, δίχως τα «δεκανίκια» των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. 

Αυτές οι ανησυχίες μεταφράστηκαν σε απώλειες 2,15%, 1,69% και 1,61% για τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq αντίστοιχα, στη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιούνιο για τους δύο πρώτους και από τον Ιούλιο για τον τεχνολογικό δείκτη. 

Απούσης της σημερινής συνεδρίασης, ο Dow Jones υπολείπεται 2,87% από το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ, 1,92% ο S&P 500 και 1,87% ο Nasdaq.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News