ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Χωρίς δυναμική, κάτω από τις 920 μονάδες

Στις 918 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,55% - Κρατά την επαφή με το υψηλό 19 μηνών

Χρηματιστήριο: Χωρίς δυναμική, κάτω από τις 920 μονάδες

Κάτω από τα στηρίγματα των 920 μονάδων τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στις πιέσεις των blue chips, παρά τα ισχυρά στηρίγματα από τη μετοχή της Eurobank. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,55% και υποχώρησε στις 918,06 μονάδες (στο χαμηλό ημέρας), χάνοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (923,15 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε σχεδόν 11 μονάδες (από 918,06 έως 928,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να καθορίζεται στα 74 εκατομμύρια ευρώ.΄

Η διορθωτική τάση, η οποία διατηρήθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, αποτέλεσε απόρροια των πιέσεων στα blue chips, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Viohalco.

Σε καθεστώς ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών. Αντίθετα, σημαντικά στηρίγματα παρείχε η μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε στο +2,5%.

Η βραχυπρόθεσμη τάση

Η ελληνική αγορά, μετά τη διορθωτική κίνηση της χθεσινής συνεδρίασης, παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, κινούμενη κάτω από τα στηρίγματα των 920 μονάδων. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι διατήρησε την επαφή με τις 930 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.

Σ’ αυτό συνέβαλε και το ευρύτερο κλίμα στις διεθνεις αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να «ψαλιδίζουν» τα αρχικά κέρδη, εν μέσω των ανησυχιών για τον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωζώνης (+3% τον Αύγουστο, υψηλό 10 ετών).

Το βλέμμα, βέβαια, όλων είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου, με τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζες να καλούνται να απαντήσουν στον γρίφο της αποφυγής του υπερπληθωρισμού και της περαιτέρω στήριξης της ανάκαμψης.

Οι παραπάνω εξελίξεις, όπως είναι εύλογο, επηρεάζουν και την Ελλάδα, καθώς μια πρόωρη απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων μπορεί να προκαλέσει άνοδο σε spreads και αποδόσεις ομολόγων, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού.

Άκρως επιτυχημένο, στο μεταξύ, αποδείχθηκε το πείραμα της διπλής επανέκδοσης κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί συνολικά 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,05% στο 5ετές και 1,65% στο 30ετές ομόλογο.

Αρνητικές τάσεις στις τράπεζες

Υπό το βάρος των ευρύτερων πιέσεων, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, καθώς υποχώρησε κατά 0,26% και διαμορφώθηκε στις 564 μονάδες, παρά το ανοδικό ξεκίνημα στην αρχή της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Πειραιώς συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πωλητών, καθώς μειώθηκε κατά 1,75% και το 1,40 ευρώ. Κατά 1,8% διολίσθησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στην τιμή του 1,15 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank, αντίθετα, ενισχύθηκε σημαντικά κατά 2,5% και το 0,82 ευρώ, χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, παρουσίασε μικρές απώλειες κατά 0,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,83% 1,154 ευρώ
  • Attica Bank -1,37% 0,13 ευρώ
  • Eurobank 2,5% 0,8272 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,55% 2,548 ευρώ
  • Πειραιώς -1,75% 1,405 ευρώ

Κυριαρχία των πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές κατάφεραν να ελέγξουν  το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με τη μετοχή του ΟΤΕ να διολισθαίνει κατά 2,7% και τα 16,2 ευρώ. Υπό πίεση της τάξης του 2,6% βρέθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΛΠ μειώθηκε κατά 2,3% και τα 16,22 ευρώ, με τις μετοχές των Motor Oil και Σαράντης να ακολουθούν στο -2,2% και στο -2,1%, αντίστοιχα.Πτώση κοντά στο 2% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco, Aegean και ΔΕΗ. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξήθηκε κατά 1,6%. Κατά 1,5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να κλείνει στο +1,5%, χάρη στην προαναγγελία διανομής προμερίσματος για το 2021. 

Συνολικά, 45 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 64 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 65,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News