BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση με την Coca – Cola στο επίκεντρο των πιέσεων

Στις 923 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 0,59%

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση με την Coca – Cola στο επίκεντρο των πιέσεων

Ελεγχόμενη διόρθωση καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπό το βάρος της Coca – Cola και της απώλειας των τραπεζικών στηριγμάτων υπαναχωρεί από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,59% και διαμορφώνεται στις 923,76 μονάδες, χάνοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (929,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (923,61 έως 931,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, υπερβαίνοντας τα 22 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Οι πιέσεις στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 2,4% και τα 30,7 ευρώ, έχουν επιδεινώσει σημαντικά το βραχυπρόθεσμο κλίμα, με αποτέλεσμα οι εντολές πώλησης να έχουν επεκταθεί στα περισσότερα blue chips.

Την ίδια ώρα, η απομάκρυνση του Γιώργου Ζαββού από το υπουργείο Οικονομικών και η καταργηση του χαρτοφυλακίου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν επιδράσει αρνητικά στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν απολέσει το σύνολο των αρχικών κερδών τους. 

Στο +3,5% ο Αύγουστος

Στον απόηχο των παραπάνω, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι κάνει ένα διάλειμμα από το αγοραστικό κρεσέντο των τελευταίων ημερών (ένεκα και των πιέσεων στη δεικτοβαρή μετοχή της Coca – Cola), το οποίο επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στα προ-πανδημίας επίπεδα (το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020).

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον Αύγουστο η Λεωφόρος Αθηνών έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 3,5% (οι τράπεζες +3,8%), παρότι πρόκειται για έναν μήνα, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται «νεκρός». Από τις αρχές του έτους δε, η αγορά βρίσκεται στο +15%.

Η αποφυγή μιας βίαιης διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια, η επιβεβαίωση των αισιόδοξων προοπτικών για τον τουρισμό και η βεβαιότητα για μια ισχυρή ανάκαμψη εντός του 2021 συνιστούν τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι στήριξαν τη θετική τάση.

Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση του συναλλαγματικού τζίρου θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη προς τα επίπεδα των 950 – 1.000 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται μια νέα διόρθωση προς τις 860 μονάδες. 

Χάθηκαν τα τραπεζικά στηρίγματα 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, παρά τα αρχικά κέρδη που έφθασαν έως και το 1%, οι τράπεζες έχουν επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, υπό το βάρος της απομάκρυνσης του κ. Ζαββού, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Αποτέλεσμα είναι ο κλαδικός δείκτης να υποχωρεί κατά 0,23% και να διαμορφώνεται στις 560,95 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει έως και τις 570 μονάδες.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Eurobank καταγράφει πτώση κατά 0,35% και το 0,8 ευρώ, εν όψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του εξαμήνου. Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονται και οι απώλειες στις μετοχές των Alpha Bank – Εθνική Τράπεζα.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς κρατάει το θετικό πρόσημο και ενισχύεται κατά 0,6% και το 1,41 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται υπό νέα πίεση, υποχωρώντας κατά 3,7%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,26% 1,158 ευρώ
  • Attica Bank -3,70% 0,13 ευρώ
  • Eurobank -0,32% 0,8034 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,16% 2,56 ευρώ
  • Πειραιώς 0,57% 1,418 ευρώ

Ξεχωρίζει το -2,5% της Coca Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 2,5% και τα 30,7 ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, παράλληλα, ασκούνται στις μετοχές των Viohalco, Σαράντης και ΕΛΠΕ, οι οποίες υποχωρούν κατά 1%. Η μετοχή της ΔΕΗ, ταυτόχρονα, σημειώνει πτώση κατά 1,6% και τα 9,98 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (13.55), 19 μετοχές κινούνται ανοδικά, 76 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 66,2 δισ. ευρώ, χάνοντας περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News