Business & Finance Σάββατο 14/08/2021, 12:47
ΑΓΟΡΕΣ

Οι αγορές δεν φοβούνται πια τον πληθωρισμό

Οι αγορές δεν φοβούνται πια τον πληθωρισμό

Ύστερα από μία περίοδο έντονης ανησυχίας για τον επίμονο πληθωρισμό, οι αγορές δείχνουν να ξεπερνούν τους φόβους, καλπάζοντας από ρεκόρ σε ρεκόρ. 

Σε σημείωμά του προς τους επενδυτές, ο διευθυντής επενδύσεων της HSBC, Σίαν Τσαν, επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός έχει πάψει πια να απασχολεί. Εάν υπάρχει κάτι που ανησυχεί αυτό είναι η μετάλλαξη Δέλτα και ο αντίκτυπός της στις οικονομίες του πλανήτη. 

Γιατί όμως οι μετοχές κάνουν ράλι ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η επέλαση του κορωνοϊού να προκαλέσει νέα προβλήματα; Οι επενδυτές δρουν περισσότερο στη βάση των προσδοκιών για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Όσο λοιπόν ανησυχούσαν για υψηλό πληθωρισμό, περίμεναν πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική και κατά συνέπεια τέλος στην εποχή του άφθονου, φθηνού χρήματος. Τώρα που επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι για τον αντίκτυπο της πανδημίας, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν σε ισχύ τα στηρίγματά τους. 

Έτσι τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές επιδίδονται σε ράλι. Να θυμίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές «ισοφάρισαν» χθες, Παρασκευή, το μακροβιότερο ανοδικό σερί στην ιστορία τους, με 10 διαδοχικές συνεδριάσεις κερδών. Κάτι αντίστοιχο είχαν πετύχει μόνο το 1999. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,21% στις 475,82 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 16.000 μονάδες, ωστόσο έκλεισε στις 15.977,44 μονάδες με άνοδο 0,25%, επίπεδο που συνιστά ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος. Σε υψηλά 21 ετών έχει σκαρφαλώσει και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται σε υψηλά 13 ετών. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News