BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί δεν μπορεί να ακολουθήσει το ξέφρενο ράλι της Ευρώπης

Ο Γ.Δ. ακόμη παλεύει με τις 900 μονάδες, ενώ η Ευρώπη καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί δεν μπορεί να ακολουθήσει το ξέφρενο ράλι της Ευρώπης

Μπορεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σκαρφαλώνοντας σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά, αλλά η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξακολουθεί να προβληματίζει, με τον Γενικό Δείκτη να δείχνει ανήμπορος να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, παρότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του Αυγούστου, συμπλήρωσε 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σκαρφάλωσε στις 475 μονάδες, οι οποίες αποτελούν ιστορικό υψηλό, έχοντας αφήσει την πανδημική «βουτιά» στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (293 μονάδες τον Μάρτιο του 2020).

Τα εύρωστα εταιρικά αποτελέσματα, οι προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη και κυρίως, η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποτελούν τους βασικούς παράγοντες και τα εχέγγυα γι’ αυτό το άνευ προηγουμένου ράλι.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξακολουθούν να αποτελούν «απειλή» για τη Γηραιά Ήπειρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, χάρη στους εμβολιασμούς και τα διδάγματα των προηγούμενων μηνών, το σενάριο ενός αυστηρού και καθολικού lockdown (το οποίο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία) παραμένει αρκετά μακρινό. 

«Είναι πραγματικά δύσκολο να βάλουμε ξανά τους ανθρώπους σε lockdown» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ann Miletti, αναλύτρια της Wells Fargo Asset Management, η οποία μιλάει στο πρακτορείο Bloomberg και η οποία προεξοφλεί μια περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για τις ευρωπαϊκές μετοχές. 

Γιατί αγκομαχάει ο Γενικός Δείκτης

Από την άλλη πλευρά, το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να αγκομαχά και να παλεύει να διασπάσει με πειστικότητα τις 900 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το διακριτό σημείο μεταξύ της προ-πανδημίας εποχής και της πανδημικής κρίσης. 

Ο Γενικός Δείκτης, παρότι έχει εμφανίσει σημαντική άνοδο εντός του 2021, συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κάτι το οποίο φυσικά αποδίδεται στις εγχώριες προκλήσεις και αδυναμίες.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσαν τον νέο κύκλο κεφαλαιακής ενίσχυσης, γεγονός το οποίο θα απαιτήσει χρονο έως ότου υπάρξει η απαιτούμενη «χώνεψη» από τους επενδυτές. 

Η υψηλή εξάρτηση, ταυτόχρονα, της οικονομίας από τον ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο του τουρισμό, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο αναπτυξιακό story της χώρας.

Κι αυτό, κόντρα το γεγονός ότι οι περισσσότεροι επενδυτικοί οίκοι αναμένουν ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας κατά τη διετία 2021 – 2022, η οποία σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να προσφέρει αρκετές ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές. 

Οι προσδοκίες για τα εταιρικά μεγέθη

Οι εν μέρει ανησυχίες για την οικονομία αποτυπώνονται και στις προσδοκίες για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με το ταμπλό σε πολλές περιπτώσεις να τις αδικεί. 

Η Jefferies, ενδεικτικά, προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή, τοποθετώντας τον στόχο στο +43,6% σε βάθος 12 μηνών και στο +25,9% σε βάθος 24 μηνών. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για άλμα 99,8% φέτος και 56% το επόμενο έτος. 

Αντιθετα, ο επενδυτικό οίκος περιμένει ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες θα εμφανίσουν αύξηση κερδών ανά μετοχή κατά 67% στο 12μηνο και κατά 22% στο 24μηνο, χωρίς να αποκλείεται η υπέρβαση των παραπάνω στόχων, δεδομένων των μέχρι στιγμής εταιρικών ανακοινώσεων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News