Business & Finance Δευτέρα 9/08/2021, 19:57
AΓΟΡΕΣ

Eυρωπαϊκές μετοχές: Νέο ρεκόρ για το δείκτη STOXX 600

Eυρωπαϊκές μετοχές: Νέο ρεκόρ για το δείκτη STOXX 600

Δίχως τέλος είναι τα ρεκόρ στην Ευρώπη, καθώς οι μετοχές έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά και στη σημερινή συνεδρίαση, συνεχίζοντας το μοτίβο της προηγούμενης εβδομάδας, με κινητήρια δύναμη τον κλάδο υγείας, κοινής ωφελείας και τεχνολογίας, τα κέρδη των οποίων αντιστάθμισαν τις απώλειες των εμπορευμάτων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,2% στο ιστορικό υψηλό των 470,68 μονάδων, παίρνοντας ώθηση από τους κυκλικούς τομείς της υγείας και κοινής ωφελείας. Από κοντά και η τεχνολογία με κέρδη 0,5%, με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρεία delivery Deliveroo, της οποίας η μετοχή έκανε άλμα 4,5%, μετά την είδηση ότι η γερμανική Deliveroo Hero αγόρασε μερίδιο 5,09%. 

Στον αντίποδα, οι κορυφαίοι της πετρελαϊκής βιομηχανίας, Royal Dutch Shell, BP και TotalEnergies σημείωσαν πτώση 1% εκάστη, ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση των τιμών πετρελαίου που προς στιγμή έφθασε το 4%, εν μέσω ανησυχιών ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ασία και κυρίως στην Κίνα, θα οδηγήσε σε νέα lockdowns και ως εκ τούτου σε μείωση της ζήτησης για καύσιμα. 

Σε πτώση και οι τιμές των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων, υπό την πίεση της πτώσης των τιμών εμπορευμάτων γενικότερα, όχι μόνο του πετρελαίου, καθώς την πτώση ακολούθησαν χαλκός, αλουμίνιο, σιδηρομετάλλευμα, χρυσός, άργυρος, με σημείο αιχμής την απρόσμενη επβράδυνση της εμπορικής δραστηριότητας της Κίνας τον Ιούλιο. 

Ο δείκτης STOXX 600 κατάφερε ωστόσο να παρουσιάσει την προηγούμενη εβδομάδα την καλύτερη επίδοση από τα μέσα Μαρτίου με φόντο τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρά το γεγονός ότι ο όγκος συναλλαγών παραμένει εξασθενημένος λόγω θερινής ραστώνης. 

Από το 70% των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 68% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό σε ένα τυπικό τρίμηνο κυμαίνεται στο 51%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε για την ανοδική της κίνηση αυτή της Vectura, της τάξης του 5,5%, από τη στιγμή που η αμερικανική καπνοβιομηχανία Philip Morris αναθεώρησε ανοδικά την προσφορά της για την εξαγορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας. Σε αρνητικό πρόσημο με πτώση 3% η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας του πλανήτη, της HeidelbergCement, μετά την επενδυτική της υποβάθμιση από τη Barclays σε «underweight», επικαλούμενη τον αδύναμο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας λόγω πληθωριστικών πιέσεων. 

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,13%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,06%, ο DAX 0,10%, όπως και ο IBEX στη Μαδρίτη με απώλειες 0,15%. Και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,55%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News