Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 20:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ρώσοι: Λατρεύουν το χρηματιστήριο – Στα 13 εκατ. οι μικροεπενδυτές

Ρώσοι: Λατρεύουν το χρηματιστήριο – Στα 13 εκατ. οι μικροεπενδυτές

Σε λάτρεις του χρηματιστηρίου αναδεικνύονται οι Ρώσοι όπως δείχνουν τα τελευταία νούμερα της Εθνικής Ενωσης Επενδυτών (NAUFOR), σύμφωνα με τα οποία, ο αριθμός των μικροεπενδυτών στην Ρωσία εκτινάχθηκε φέτος σε επίπεδα ρεκόρ. 

Στη διάρκεια της πανδημίας, οι Ρώσοι στράφηκαν μαζικά στο χρηματιστήριο, αφότου η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιό της σε ιστορικό χαμηλό, καθιστώντας πολύ πιο ελκυστικές τις μετοχές αλλά και τον φθηνό δανεισμό. Ο επικεφαλής της NAUFOR, Αλεξέι Τιμόφιβ, αναμένει ότι ο αριθμός των μικροεπενδυτών θα συνεχίσει να αυξάνεται και δηλώνει ότι ούτε οι επιτοκιακές αυξήσεις ούτε και το sell off της αγοράς είναι ικανό να βάλει φρένο σε αυτή την τάση.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε αυτό το μήνα το βασικό επιτόκιό της στο 4,5% από το ιστορικό χαμηλό του 4,25% – στην πρώτη αλλαγή από πέρυσι τον Ιούλιο και αναμένεται να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις. 

Το 2020, το Χρηματιστήριο της Μόσχας γνώρισε τεράστιο τζίρο με τους νέους μικροεπενδυτές να αυξάνονται κατά 5 εκατομμύηρια, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στο ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων στα τέλη Ιουλίου. Αντίστοιχα, το Χρηματιστήριο της Α.Πετρούπολης, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ρωσία και η βασική πλατφόρμα για τις συναλλαγές σε ξένες μετοχές, “είδε” τον όγκο των συναλλαγών του σε ξένες μετοχές να φθάνει σε ύψη ρεκόρ μετά τη μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά πέρυσι τον Ιούλιο.

Επίσης, ο δείκτης MOEX σε ρούβλι ενισχύθηκε 8% πέρυσι, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση, καθώς το ρούβλι απώλεσε 16% της αξίας του έναντι του δολαρίου, με το επιτόκιο καταθεσεων κοντά στο 5%. 

Οι Ρώσοι έχουν επενδύσει περί τα 6 τρισ.ρούβλια (79 δισ.δολάρια) σε χρηματοοικονομικά εργαλεία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι μικροεπενδυτές εκπροσώπησαν το 5,6% του ρωσικού πληθυσμού στα τέλη του 2020 έναντι 10,6% στην Κίνα, 1,4% στην Τουρκία και 0,8% στη Βραζιλία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News