Business & Finance Σάββατο 7/08/2021, 16:45
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΔΔΗΧ: Πώς η πανδημία τελικά βοήθησε την Ελλάδα στις αγορές

Στρατηγικός στόχος του ΟΔΔΗΧ η επαναξιολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από σαφώς καλύτερη βάση

ΟΔΔΗΧ: Πώς η πανδημία τελικά βοήθησε την Ελλάδα στις αγορές

Αν μια κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία τότε η πορεία των ελληνικών ομολόγων την περίοδο της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να κινείται σταθερά πλέον σαφώς κάτω από το 1%. Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνόησαν το ελληνικό χρέος.

Κατά γενική ομολογία, υπάρχουν δύο οριζόντια στοιχεία που βοήθησαν την Ελλάδα στις αγορές σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Πρώτον, η ευρωπαϊκή άμεση και έμμεση οικονομική βοήθεια, η οποία συνδυάστηκε με συμφωνημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ήταν καθοριστική για τη διατήρηση του χρηματοδοτικού κόστους της Ελλάδας σε επίπεδα τα οποία δεν τσάκισαν την οικονομία (δημοσιονομική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Δεύτερον, τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, τα οποία ήρθαν σε μια εξαιρετικά κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα.

Μιλώντας σε ειδική έκδοση τoυ Greece – Investor Guide, για τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας, μίλησε για επιπλέον ενέργειες του ΟΔΔΗΧ σε τρία παράλληλα επίπεδα. Όπως είπε:

1. Επεκτείναμε την ωρίμανση του ελληνικού χρέους, εφαρμόζοντας συμφωνημένα μέτρα με στόχο να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

2. Φτιάξαμε το κόστος επιτοκίου στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

3. Οικοδομήσαμε ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ανταλλαγών swap φράσσοντας το κόστος εξυπηρέτησης για ένα ευρύ μέρος του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, μπορεί η πανδημία να αύξησε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ωστόσο οδήγησε την Ελλάδα να ξεδιπλώσει μια στρατηγική η οποία δημιούργησε τον χώρο για τη δημιουργία νέας χρηματοδοτικής δραστηριότητας, τελικά επιταχύνοντας τη διαδικασία επιστροφής της χώρας στις αγορές με την κατάλληλη καμπύλη χρέους.

Ο ίδιος ανέδειξε ως στρατηγικό στόχο του ΟΔΔΗΧ την επαναξιολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από σαφώς καλύτερη βάση ανάλογη της συστηματικής βελτίωσης του ελληνικού προφίλ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News