Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 19:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Αποχαιρετούν» τον Ιούλιο με το μεγαλύτερο ράλι τιμών απο τις αρχές του 2020

Ομόλογα: «Αποχαιρετούν» τον Ιούλιο με το μεγαλύτερο ράλι τιμών απο τις αρχές του 2020

Το μεγαλύτερο ράλι τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2020 παρουσίασαν τον Ιούλιο οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν μαζικά στο ασφαλές ενεργητικό εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα στην ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής. 

Οι αποδόσεις των γερμανικών και αυστραλιανών 10ετών γνώρισαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αποκλιμάκωση από τον Ιανουάριο του 2020, άνω των 20 μονάδων βάσης, ενώ στα βρετανικά 10ετή η αποκλιμάκωση ήταν τάξης των 15 μονάδων βάσης. Αντίστοιχα, οι αμερικανικές αποδόσεις στη 10ετία γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 2020.

«Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους μήνες με το ράλι των τιμών να καθοδηγείται από τα αμερικανικά ομόλογα», αναφέρει ο Πασκάλ Περόν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Eric Sturdza Investments. 
Ειδικά τα αμερικανικά τιμαριθμοποιημένα, γνωστά ως TIPS, προσείλκυσαν εισροές ρεκόρ, ύψους 3,2 δισ.δολαρίων, την εβδομάδα έως την Τετάρτη, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου έδειξαν αύξηση 5%, τη μεγαλύτερη εδώ και 13 έτη. Στο γερμανικό τιμαριθμοποιημένο 10ετές, η απόδοση περιορίστηκε περισσότερο από 30 μοναδες βάσης, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2012, όταν η κρίση χρέους βρισκόταν στο απόγειό της και ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έδωσε την περίφημη δέσμευση ότι θα “κάνει ό,τι χρειαστεί” για να συγκρατήσει την πτώση του ευρώ. 

Ωστόσο, η τόσο μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων αποτελεί και σημάδι ανησυχίας, καθώς αποτυπώνει το βαθμό απαισιοδοξίας των επενδυτών ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας. Πάντως, οι 17 από τις 23 τράπεζες και διαχειριστές ενεργητικού που συμμετείχαν σε poll του Reuters προβλέπουν ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα κλείσει το έτος στο 2%. Αντίστοιχα, JPMorgan και BofA αναμένουν ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα κλείσει το έτος πιο κάτω από το μηδέν από το σημερινό επίπεδο του -0,45%. 

Η σημερινή συνεδρίαση

Στασιμότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς κρατικού χρέους του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης με τις περισσότερες αποδόσεις να παραμένουν σταθερές. Η ελληνική 10ετία «είδε» το κόστος δανεισμού της να σταθεροποιείται και πάλι στα 0,60%, αφού έκανε και πάλι μία κίνηση προς το 0,59%, με το spread στις 109 μονάδες βάσης, παρότι στην πενταετία αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο -0,17%. Το ίδιο και στον τίτλο με λήξη το 2027 μειώθηκε στο -0,04%. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 44 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 29 εκατ. έγιναν στη 10ετία.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης, στο 0,62%, ενώ στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμενε σταθερή στο -0,45%. Η κίνηση των αγορών είναι σαν να έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές και το αγοραστικό ενδιαφέρον για ομόλογα θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον. «Μπορεί η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να μην το είπε ξεκάθαρα αυτό, όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», λέει χαρακτηριστικά ο Πασκάλ Περόν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Eric Sturdza Investments. 

Τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε ξανά το στόχο 2% της ΕΚΤ τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την αγορά. Αναλυτής της ING αναφέρει ότι η Λαγκάρντ το έχει καταστήσει σαφές ότι η ΕΚΤ δεν θα αντιδράσει στον προσωρινό πληθωρισμό. «Τα στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση του δομικού πληθωρισμού, εφόσον ο τελευταίος υποχώρησε από το 0,9% στο 0,7%», λέει ο αναλυτής αναφερόμενος στον πληθωρισμό που εξαιρεί το κόστος ειδών διατροφής και ενέργειας. 

moneyreview.gr 
 
    
    

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News