Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 15:50
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλές πτήσεις η στερλίνα μετά το restart του λιανεμπορίου 

Σε υψηλές πτήσεις η στερλίνα μετά το restart του λιανεμπορίου 

Μια από τις πιο σημαντικές ημέρες από την εμφάνιση της πανδημίας της Covid-19 ξημέρωσε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μετά από τρία lockdowns και ισάριθμες αναστολές της λειτουργίας τη μη απαραίτητων καταστημάτων, από σήμερα επανεκκίνησε το λιανεμπόριο στην Αγγλία. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου που αναμένεται να δώσει ώθηση στη βρετανική οικονομία, η οποία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τη χειρότερη ύφεση που έχει βιώσει τα τελευταία 300 χρόνια, όπως ήταν η περυσινή, έχει δώσει σήμερα ώθηση και στη στερλίνα, η οποία ενισχύεται έναντι των ισχυρότερων νομισμάτων. 

Η βρετανική λίρα είναι ένα από τα νομίσματα των ανεπτυγμένων οικονομιών που το α΄ τρίμηνο είχε αξιοσημείωτη επίδοση με τον εμβολιασμό στη Βρετανία να προχωράει με εντατικούς ρυθμούς (το καλύτερο τρίμηνο από το 2015), εντούτοις την περασμένη εβδομάδα έχασε 2,1% έναντι του ευρώ, κυρίως όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές εξαιτίας του κλεισίματος των short θέσεων εναντίον στο ευρώ για το συγκεκριμένο ζευγάρι. Σήμερα όμως με τη γενικευμένη ευφορία που έχει κατακλύσει τη Βρετανία, το βρετανικό νόμισμα έχει πάρει «τα πάνω του». 

Περί της 15:40 ώρα Ελλάδος η στερλίνα έναντι του δολαρίου ενισχυόταν περί του 0,35% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3756 δολάριο και έναντι του ευρώ περί του 0,20%, στις 0,8658 πένες. 
Από σήμερα τέθηκαν σε λειτουργία στην Αγγλία τα καταστήματα λιανικής πώλησης, οι παμπ, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια και πλέον η επιστροφή της ζωής στους κανονικούς ρυθμούς είναι πραγματικότητα. 

Ωστόσο το τρίτο άνοιγμα του λιανεμπορίου μοιάζει διαφορετικό, αφού υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα αναγκασθούν οι επιχειρήσεις να κλείσουν, από τη στιγμή που στη Βρετανία το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι από τα πιο γρήγορα στον κόσμο, με περισσότερο από το 50% του πληθυσμού να έχει εμβολιασθεί. 

moneyreview.gr με πληροροφίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News