Business & Finance Πέμπτη 10/06/2021, 04:54
BUSINESS & FINANCE

«Ψήφος» των αγορών στο ελληνικό χρέος: Ποιοι αγόρασαν το 10ετές

«Ψήφος» των αγορών στο ελληνικό χρέος: Ποιοι αγόρασαν το 10ετές

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών υποχώρησε το spread των ελληνικών ομολόγων κατά την χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς τίτλου, καθώς έπεσε στα επίπεδα του 2008 επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών απέναντι στο ελληνικό χρέος.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία αναγκάζει το ελληνικό Δημόσιο να υπερβεί τον αρχικό σχεδιασμό για το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, το κόστος δανεισμού δεν αυξάνεται, αλλά αντιθέτως παραμένει σε επίπεδα κοντά στο ιστορικό χαμηλό που σημείωσε τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την αρχική έκδοση του 10ετούς ομολόγου το οποίο επανεκδόθηκε χθες. Συγκεκριμένα, κατά την χθεσινή δημοπρασία κατά την οποία αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ, το κουπόνι παρέμεινε στο 0,75% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά η απόδοση αυξήθηκε οριακά στο 0,888% από 0,807% πριν από 4 μήνες.

Ωστόσο, το spread του ελληνικού τίτλου σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, υποχώρησε στις 115 μονάδες βάσης που αντιστοιχεί στα επίπεδα του 2008, δηλαδή πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή επανέκδοση οι θεσμικοί επενδυτές κάλυψαν το 69% της έκδοσης, οι τράπεζες (κεντρικές και εμπορικές) κάλυψαν το 25% και τα hedge funds κάλυψαν το 6%, κάτι που αποδεικνύει και την υψηλή ποιότητα των αγοραστών ελληνικού χρέους. Η προέλευση των επενδυτών ήταν κατά 24% από το Ην. Βασίλειο, κατά 19% από τη Γαλλία, κατά 13% από τη Γερμανία, κατά 9% από τις σκανδιναβικές χώρες, κατά 8% από την Ιταλία και κατά 8% από την Ελλάδα.

«Ψήφος» των αγορών στο ελληνικό χρέος: Ποιοι αγόρασαν το 10ετές-1

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News