Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 19:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Με αμείωτο ρυθμό υποχωρούν οι ελληνικές αποδόσεις – 0,55% στη 10ετία

Ομόλογα: Με αμείωτο ρυθμό υποχωρούν οι ελληνικές αποδόσεις – 0,55% στη 10ετία

Παρά την ελαφρά ανοδική τάση στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ έκλεισαν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τους, με τους επενδυτές να παρακολουθούν το κόστος δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς και τα αμερικανικά στατιστικά στοιχεία. Ξεκάθαρη τάση αποκλιμάκωσης έδωσαν από την αρχή οι ελληνικές αποδόσεις, με τις τιμές τους να συνεχίζουν το ράλι των τελευταίων ημερών. 

Το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία υποχώρησε περαιτέρω στο 0,55% με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς περιορίστηκε ακόμη περισσότερο στο -0,22%. Ωστόσο, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε μόλις στα 36 εκατ.ευρώ. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε προς στιγμή ξανά στο 1,20%, παρασύροντας σε μικρή άνοδο και τις γερμανικές αποδόσεις στη 10ετία, που αρχικά διαμορφώθηκαν στο -0,47%, για να επιστρέψουν εν συνεχεία σε πτώση και μετά να σταθεροποηθούν στο -0,48%. Κάτω από το μηδέν υποχώρησε και η απόδοση στη γερμανική 30ετία.

Κοντά στα πρόσφατα χαμηλά του Φεβρουαρίου κινήθηκαν επίσης οι αποδόσεις στην ιταλική, γαλλική και ισπανική 10ετία για να παραμείνουν στάσιμες εν συνεχεία έως το τέλος της συνεδρίασης. Η ΕΚΤ αγόρασε τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP, κρατικά και εταιρικά ομόλογα καθώς και άλλα χρεόγραφα αξίας 88 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της. Το αντίστοιχο ποσό για τον Ιούνιο έφτασε τα 80 δισ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 10% μέσα σε ένα μήνα, γεγονός που κρατά συγκρατημένες τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων του ευρώ. 

Με τα νέα στατιστικά στην Ευρωζώνη να είναι ελάχιστα αυτή την εβδομάδα, τα βλέμματα των επενδυτών είναι φυσικό να είναι στραμμένα στα στοιχεία που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ, όπως οι νέες παραγγελίες για αμερικανικά διαρκή αγαθά που αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Ιούνιο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε αναλυτής της ΙΝG, λαμβάνοντας υπόψη την απουσία ειδήσεων στην Ευρωζώνη, τα ομόλογα του ευρώ είναι περισσότερο εξαρτημένα από όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. 

Από πλευράς προσφοράς, η Αυστρία άντλησε 1,3 δισ.ευρώ από την έκδοση ομολόγων με λήξη το 2025 και το 2031.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News