Business & Finance Παρασκευή 23/07/2021, 11:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανοδική έναρξη και «πάτημα» των 860 μονάδων

Χρηματιστήριο: Ανοδική έναρξη και «πάτημα» των 860 μονάδων

Διατηρείται και σήμερα το θετικό μομέντουμ στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μιας εβδομάδας που ξεκίνησε με επεισοδιακό τρόπο με τις αναταράξεις από τη συνεδρίαση της Δευτέρας να μένουν «παρακαταθήκη».

Ο Γενικός Δείκτης έχει μπει στα «πράσινα» από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης υπερβαίνοντας τις 860 μονάδες και παρουσιάζοντας μετά πρώτη ώρα των συναλλαγών κέρδη περί του 0,46% στις 862,06 μονάδες, με τον τζίρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα  5 εκατ. ευρώ. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέβαλε προσπάθειες να επανέλθει από τους κλυδωνισμούς από τις απώλειες 3,88% τη Δευτέρα, πτώση που έφερε τον ΓΔ στις 833,16 μονάδες όταν την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισε στις 866,81 μονάδες, κάλυψε μεγάλο μέρος του «χάσματος», ωστόσο με τα έως τώρα σημερινά δεδομένα την εβδομάδα την ολοκληρώνει με αρνητικό πρόσημο. 

Η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία του Ιουλίου και ακολουθεί ο Αύγουστος μήνας κατά τον οποίο παραδοσιακά απουσιάζουν οι μεγάλοι τζίροι εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών, οπότε το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται σε μια περίοδο όπου η κινητικότητα θα είναι υποτονική.

Να σημειωθεί ότι το ανοδικό σερί των τεσσάρων διαδοχικών συνεδριάσεων βάζει τέλος σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε ξεκάθαρη κατεύθυνση της αγοράς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 24 Ιουνίου έως και την περασμένη Παρασκευή (16 Ιουλίου), το θετικό πρόσημο στο ταμπλό του Γενικού Δείκτη εμφανίσθηκε μόλις πέντε φορές. 

Η αναζήτηση αυτή κατεύθυνσης ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία η μετάλλαξη Δέλτα ανέσυρε νέο κύμα προβληματισμού αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο ήταν όμως και μια περίοδος όπου οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία προσανατολίζονταν προς το ίδιο συμπέρασμα: ότι η ανάπτυξή της το 2021 θα είναι ισχυρή. 

Χθες η Scope Ratings αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία, αναμένοντας ρυθμό ανάπτυξης 6,5% για το 2021 και 3,2% για το 2022 σε ετήσια βάση, ενώ είχαν προηγηθεί εκθέσεις από Capital Economics, BofA και UBS οι οποίες ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. 

Ωστόσο στους επενδυτικούς κύκλους υπερίσχυσαν οι ανησυχίες σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς σε ένα ενδεχόμενο νέο lockdown ο τουρισμός θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα και θα χαθούν τα τουριστικά έσοδα, τα οποία αποτελούν εκ των κινητήριων μοχλών της ελληνικής οικονομίας. 

Στη σημερινή εικόνα, προς το παρόν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν πάρει «κεφάλι» οι εταιρείες κοινής ωφέλειας με τη μετοχή της ΔΕΗ να καταγράφει κέρδη 1,51% και της ΕΛΠΕ 1,41%, ακολουθούμενες από εκείνες της Jumbo (1,32%) και Coca Cola (1,28%). Στο αντίθετο άκρο η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων με απώλειες 0,39%, Τέρνα Ενεργειακή (-0,35%) και ΟΤΕ (-0,17%).

Στις τράπεζες:

  • Alpha Bank -0,05% 1,0485 ευρώ
  • Attica Bank -0,24%% 0,1460 ευρώ
  • Eurobank 0,53% 0,7654 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,91% 2,2180 ευρώ
  • Πειραιώς αμετάβλητη 1,3500 ευρώ

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News