Business & Finance Πέμπτη 22/07/2021, 19:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η ΕΚΤ «έριξε» τις αποδόσεις του ευρώ – Στο 0,66% των ελληνικών 10ετών

Ομόλογα: Η ΕΚΤ «έριξε» τις αποδόσεις του ευρώ – Στο 0,66% των ελληνικών 10ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών υποχώρησαν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων μετά τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτρέψει στον πληθωρισμό να αυξηθεί στο νέο στόχο της του 2%. Σε πτώση και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ. 

H απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από πέντε μονάδες βάσης στο 0,63%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, προτού επιστρέψει στο 0,67% στο τέλος της συνεδρίασης. Και στο πενταετές επέστρεψε προς στιγμή σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Η Ιταλία, ένας από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες στον κόσμο, είναι μεταξύ των πλέον ωφελημένων από την πολιτική της ΕΚΤ. Αυτό αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην υποχώρηση του spread των ιταλικών έναντι των γερμναικών, που διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες βάσης, πλησιάζοντας ξανά το χαμηλό των 98.72 μονάδων βάσης του Ιουλίου. Ωστόσο, το ανοδικό γύρισμα προς το τέλος της συνεδρίασης αντανακλά ένα βαθμό απογοήτευσης της αγοράς για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν περισσότερες λεπτομέρειες για το ΡΕΡΡ, όπως ανέφεραν traders της αγοράς.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε λιγότερο σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, κλείνοντας στο 0,66% κατά μία μόνο μονάδα βάσης αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε έως το 0,65%, με το spread στις 111 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση παρέμεινε σταθερή στο -0,12%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 120 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 112 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Την καθοδική πορεία ακολούθησαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ, που αποκλιμακώθηκαν πέντε έως έξι μονάδες βάσης. Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο -0,423%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. 

«Η στάση της ΕΚΤ παραμένει άκρως υποστηρικτική και ανοίγει την πόρτα για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Η προσοχή εστιάζεται τώρα στη διάρκεια των υποστηρικτικών μέτρων και όχι στο μέγεθος, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τη νέα πολιτική της», αναφέρει ο Πίτ Χέινς Κρίστιανσεν, στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank.

«Πρόκειται για άκρως υποστηρικτική στάση…Πολύ απλά, η ΕΚΤ δεσμεύθηκε ότι δεν θα αυξήσει ποτέ τα επιτόκιά της, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει ο Λουίς Χαρό, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News