Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 17:39
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ρυθμό sell-off το Χρηματιστήριο: «Μάζεψε» τις απώλειες στο -1,11%

Ο τραπεζικός δείκτης με τις απώλειες 1,52% υποχώρησε υπό των 600 μονάδων, στις 596,94 μονάδες

Σε ρυθμό sell-off το Χρηματιστήριο: «Μάζεψε» τις απώλειες στο -1,11%

Με απώλειες 1,11% στις 896,04 ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια ημέρα όπου οι ρευστοποιήσεις σε όλο τον κόσμο ήταν η τάση που κυριάρχησε.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποτέλεσε εξαίρεση από τον «γενικό κανόνα», εντούτοις κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του αισθητά, από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γενικός δείκτης «κατρακύλησε» έως και το -1,85%, στο χαμηλό ημέρα στις 886,58 μονάδες, πολύ κοντά στη ζώνη στήριξης των 884 μονάδων. 

Το σημερινό γενικευμένο αρνητικό κλίμα είναι «αμερικανικής προέλευσης» και συγκεκριμένα του τεχνολογικού κλάδου, καθώς η υποχώρηση των μετοχών του εν λόγω κλάδου, προκάλεσαν τις βαριές χθεσινές απώλειες του Nasdaq, μεταδίδοντας τους τριγμούς και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά τις 15:30 κι ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «μάτωναν» καταγράφοντας απώλειες πέραν του 2%, ο Γενικός Δείκτης άρχισε να μαζεύει τις απώλειές του, για να κλείσει τελικά στο -1,11%, παραδίδοντας τόσο τα χθεσινά κέρδη, όσο και τις 900 μονάδες, κάτι που είχε κάνει και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν και υποχώρησε κατά 1,45%. Ο τζίρος κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, διαμορφούμενος στα 87,71 εκατ. ευρώ. 

Στη σημερινή συνεδρίαση στους επενδυτικούς κύκλους ήταν έκδηλη η προσμονή για τη σημερινή αναθεώρηση των δεικτών του MSCI, μια αναθεώρηση η οποία έχει κι ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να συμπεριληφθεί στον MSCI Greece η μετοχή της Eurobank. 

Στην περίπτωση που η μετοχή της ελληνικής τράπεζας συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI, θα είναι μια σημαντικά θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αναμένεται να εισρεύσουν κεφάλαια από ξένους επενδυτές. Ως γνωστόν, επί του παρόντος ο MSCI Greece αριθμεί μόλις τρία μέλη (ΟΤΕ με στάθμιση 43,52%, ΟΠΑΠ με 34,27% και Jumbo με 22,21%) και καμία τραπεζική μετοχή. Στην αγορά, πάντως, οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές για την είσοδο της Eurobank στον ελληνικό δείκτη. 

Η αναμονή αυτή εντούτοις όμως δεν βοήθησε αρκετά, ούτως ώστε οι μετοχές των τραπεζών να διαφύγουν από το σημερινό γενικευμένο αρνητικό κλίμα, παρόλο που για άλλη μια συνεδρίαση στις τράπεζες διακινήθηκε περισσότερο του ήμισυ των κεφαλαίων, σχεδόν 45 εκατ. ευρώ. Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών ήταν ανομοιόμορφη, με αυτή της Attica Bank να «εκτινάσσεται» σχεδόν κατά 20%, ενώ της Πειραιώς κράτησε αντιστάσεις αντιστρέφοντας την αρχική αρνητική εικόνα και κλείνοντας με άνοδο 0,64%. Σε αυτό συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό η αναβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης Caa2 της Τράπεζας Πειραιώς και Caa3 της Piraeus Financial Holdings σε θετικές από σταθερές, του οίκου Moody’s, επικαλούμενος την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, η οποία ανοίγει το δρόμο για σημαντική αναδιάρθρωση του ισολογισμού της.

Στον αντίποδα οι μετοχές των Alpha Bank και της Εθνικής δέχθηκαν πιέσεις σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης για να την ολοκληρώσουν εντέλει αποδυναμωμένες κατά 2,67% και 2,08%, ενώ σαφώς πιο περιορισμένη η πτώση της μετοχής της Eurobank (1,20%). Ο τραπεζικός δείκτης με τις απώλειες 1,52% υποχώρησε υπό των 600 μονάδων, στις 596,94 μονάδες. 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν υπήρξαν μόνο χαμένοι, καθώς πέραν της μετοχής της Πειραιώς, κατάφεραν να «διασωθούν» ακόμη τέσσερις. Ξεχώρισε η μετοχή της Ελλάκτωρ με την ενίσχυσή της κατά 2,23%, για να ακολουθήσει από σχετική απόσταση αυτή της Τέρνα Ενεργειακή (+1,01%) και των ΟΛΠ και Aegean οι οποίες και συμβάδισαν (+0,73% αμφότερες).
Στην αντίπερα όχθη τις περισσότερες απώλειες υπέστη η μετοχή της Μυτιληναίος (-2,92%), ενώ άνω του -2,15% έκλεισε η μετοχή της ΟΠΑΠ. Αισθητές απώλειες και για τις μετοχές των Γεκ Τέρνα και ΕΛΠΕ, Motor Oil, Βιοχάλκο, λίγο πιο πίσω αυτές των ΕΧΑΕ, Coca Cola, ΔΕΗ και Jumbo.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News