BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 3 εβδομάδων

Κάτω από τις 900 μονάδες ο Γ.Δ., στο -27% η Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 3 εβδομάδων

Τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων τριών εβδομάδων «έζησε» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις 1,2 δισεκατομμυρία νέες κοινές μετοχές της Πειραιώς να οδηγούν την αγορά κάτω από τις στηρίξεις των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 23 Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρές απώλειες της τάξης του 1,45% και τερμάτισε στις 897,01 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (910,21 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 20 μονάδες -από 891,85 έως 911,67 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 251,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 50% αφορούσε αποκλειστικά τον τίτλο της Πειραιώς.

Το «κοκκίνισμα» του χρηματιστηριακού ταμπλό οφείλεται, εξάλλου, σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις της τράπεζας, η οποία έκλεισε στο -27% και το 1,6 ευρώ, με τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ και όγκο άνω των 77 εκατ. τεμαχίων

Το πρωί, μάλιστα, η μετοχή είχε βρεθεί σε limit down, λόγω των πολλαπλών εντολών πώλησης, μετά την εισαγωγή των 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαιού (ΑΜΚ), ύψους 1,38 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η χθεσινή τιμή της μετοχής της Πειραιώς βρισκόταν στα 2,2 ευρώ, ήταν απολύτως εύλογο και αναμενόμενο αυτό που είδαμε, καθώς οι νέοι επενδυτές επιχείρησαν να κατοχυρώσουν από την πρώτη στιγμά τα σημαντικά περιθώρια κέρδους.

Κάτι, το οποίο δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και την προσεχή Δευτέρα, δηλαδή στην επόμενη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την JP Morgan, σε χθεσινό σημείωμα προς τους επενδυτές, να χαρακτηρίζει ως δίκαιη τιμή των νέων μετοχών το 1,25 – 1,50 ευρώ.

Η πρώτη σημαντική διόρθωση από τις 19/4

Παρά την ενδοσυνεδριακή απόπειρα «μαζέματος» των πιέσεων, η οποία επανέφερε τον Γενικό Δείκτη -έστω και προσωρινά- στις παρυφές των 900 μονάδων, οι σημερινές ρευστοποιήσεις «έσπασαν» ένα θετικό σέρι έξι διαδοχικών συνεδριάσεων, κατά τις οποίες η Λ. Αθηνών βρισκόταν άνω των 900 μονάδων.

Άλλωστε, η σημερινή διόρθωση αποτέλεσε την εντονότερη μετά τις 19 Απριλίου, όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης είχε διολισθήσει κατά 2,5%. Ενδείξεις ρευστοποιήσεων είχαν διαφανεί και το προηγούμενο διάστημα, αλλά οι αξιοσημείωτες στηρίξεις σε τράπεζες και ενέργεια είχαν αποτρέψει τις εκτεταμένες πωλήσεις.

Πάντως, η εν εξελίξει διόρθωση είναι ένα σενάριο, το οποίο περίμεναν εδώ και ημέρες οι αναλυτές, θεωρώντας ότι αποτελεί αναγκαίο κακό, καθώς αποτελεί δείγμα υγείας για μία χρηματιστηριακή αγορά. Ως επόμενο σημείο στηρίξεων, σε κάθε περίπτωση, αποτελούν πλέον οι 880 μονάδες. 

«Κράτησαν» οι 600 μονάδες στις τράπεζες

Αρνητικός «πρωταγωνιστής» της συνεδρίασης αναδείχθηκε, όπως και αναμενόταν, ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος κατακρημνίστηκε στο -3,6% και τις 612, ως απόρροια των πιέσεων στον τίτλο της Πειραιώς. Κι αυτό, διότι χάρη στις 1,2 δισ. νέες κοινές μετοχές, η στάθμιση της τράπεζας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και ήταν εύλογο οι ισχυρές πιέσεις να παρασύρουν αρνητικά τον κλαδικό δείκτη. 

Νωρίτερα, πάντως, όταν η Πειραιώς είχε βρεθεί σε limit down (-30%), οι τράπεζες είχαν κατρακυλήσει ακόμη και στις 606 μονάδες, απειλώντας τις στηρίξεις των 600 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Μαρτίου του 2020.

Από την άλλη πλευρά, σαφώς καλύτερη ήταν η «εικόνα» στις υπόλοιπες τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται σημαντικά κατά 3,2% και τα 2,71 ευρώ/μετοχή. Κέρδη κατά 1% σημείωσε και η Eurobank, η οποία αναμένεται να εισέλθει εντός Μαΐου στους δείκτες του MSCI. Η Alpha Bank δε, κινήθηκε σταθεροποιητικά στο 1,34 ευρώ/μετοχή, ενώ η Attica Bank παρέμεινε για δεύτερη ημέρα εκτός συνεδρίασης, μετά την παρέμβαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  • Alpha Bank 0,19% 1,3495  ευρώ
  • Eurobank 1,08% 0,845 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 3,20% 2,71 ευρώ
  • Πειραιώς -27,27% 1,6 ευρώ

Στηρίγματα από Τιτάνα, Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατήρησαν έως τέλους το προβάδισμα, καθώς πέραν των ρευστοποιήσεων στην Πειραιώς, υπό πίεση τέθηκε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία απώλεσε σχεδόν το 3% της αξίας της. Απώλειες μεταξύ 1,5% και 2% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, ΔΕΗ, EXAE και ΟΛΠ.

Από εκεί και πέρα, θετική ήταν η «εικόνα» στη μετοχή του Τιτάνα, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,5% και τα 17 ευρώ, ενώ κατά 1,8% αυξήθηκε η μετοχή της Viohalco. Coca – Cola και Fourlis τερμάτισαν οριακά άνω του +1%. Τα ΕΛΠΕ, από την πλευρά τους, διόρθωσαν ελαφρώς (-0,6%), μετά το χθεσινό +6%, το οποίο επιτεύχθηκε χάρη στο πλάνο αναδιάρθρωσης του Ομίλου.

Συνολικά, 58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,3 δισ. ευρώ, αυξημένη σημαντικά χάρη στην εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News