Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού  

Στην Ευρώπη, τα κυριότερα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο

Κέρδη στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού  

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα Πέμπτη τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2021, τα οποία ως επί το πλείστον είναι αρκούντως ικανοποιητικά, να προσφέρουν και στη σημερινή συνεδρίαση ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες. 

Στην Ευρώπη, τα κυριότερα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, εν αντιθέσει με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 που υποχώρησε 0,12%, δεχόμενος πιέσεις κυρίως από τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής (-1,68%) και τον ενεργειακό (-1,29%), με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου να επιβαρύνει τον εν λόγω κλάδο. 

Στον αντίποδα ο κλάδος που ξεχώρισε ήταν των τροφίμων και ποτών, ο οποίος «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 14 μηνών, βρίσκοντας στήριξη από το ράλι 5,20% της μετοχής της Anheuser-Busch InBev, μετά τη δημοσίευση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2021 και την ανακοίνωση ταυτόχρονα για την αντικατάσταση του CEO Κάρλος Μπρίτο, με τον Έλληνα Μικέλ Δούκερη. 

Η μετοχή όμως που ξεχώρισε από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών ήταν αυτή της εταιρείας επεξεργασίας τροφίμων Glanbia, με κέρδη 5,91%, μετά τη δημοσίευση της επίδοσής της για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, με τα έσοδά της να παρουσιάζουν αύξηση κατά 10%. 

Τη σημερινή διάθεση των επενδυτών για να τοποθετηθούν στις μετοχές, δεν στάθηκε ικανή να την αναστρέψει ούτε ο προβληματισμός που προέκυψε μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, ότι θα επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αν και όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει δεν θα αλλάξει τίποτα στη νομισματική της πολιτική. 

Αντιθέτως οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις της αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, οδήγησαν το χρηματιστήριο του Λονδίνου σε κέρδη 0,52% και σε υψηλό περισσότερο των 14 μηνών. Πιο πίσω ακολούθησε το χρηματιστήριο του Παρισιού, κλείνοντας με άνοδο 0,28%, αυτό της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 0,17%, στο +0,13% το Μιλάνο. 

Στις ΗΠΑ, παρά το αρχικό «μούδιασμα» και την υποχώρηση των τριών βασικών δεικτών, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ήταν για άλλη μια εβδομάδα βελτιωμένα, καθώς για τέταρτη συναπτή εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν, αντιστάθμισαν τον προβληματισμό που αφορούσε τις φαρμακευτικές εταιρείες, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι θα στηρίξει το σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει «σκαρφαλώσει» σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 34.448,32 μονάδες, ενώ ενισχύεται κατά 44%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,28%, με τον Nasdaq να παρουσιάζει οριακά κέρδη της τάξεως του 0,06%. 

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News