Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

«Έμειναν» από δυνάμεις οι ευρωπαϊκές μετοχές

Εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής με κέρδη 2,99%

«Έμειναν» από δυνάμεις οι ευρωπαϊκές μετοχές

Αδυναμία να επεκτείνουν τα κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση έδειξαν σήμερα Τρίτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω των ανακοινώσεων για τα οικονομικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών για το α΄ τρίμηνο του 2021. 

Εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της για τη νομισματική πολιτική η οποία άρχισε σήμερα, οι επενδυτές έδειξαν μια απροθυμία να τοποθετηθούν στις μετοχές, ενώ έμειναν μακριά και από τα κρατικά ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους των χωρών της Ευρωζώνης έμειναν στα ίδια επίπεδα. 

Τα θετικά αποτελέσματα για τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 από τη βρετανική πετρελαϊκή ΒΡ και την επίσης βρετανική τράπεζα HSBC, αντισταθμίσθηκαν από τις απώλειες της UBS ύψους 774 εκατ. δολαρίων που υπέστη, μετά την κατάρρευση του αμερικανικού επενδυτικού fund, Archegos. Οι συνολικές απώλειες των τραπεζών σε όλο τον κόσμο από την πτώχευση του επενδυτικού ταμείου έχει φθάσει στα 10 δισ. δολάρια. 

Αυτή η εξέλιξη ωστόσο δεν εμπόδισε τον κλάδο των τραπεζών να σημειώσει κέρδη 1,53% και να παρουσιάσει μια από τις καλύτερες εικόνες μεταξύ των κυριοτέρων κλάδων του πανευρωπαϊκού δείκτη. 

Εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής με κέρδη 2,99%, ο οποίος εν μέσω σωρείας αναφορών για επανέναρξη του τουρισμού καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται, έκλεισε σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 283,88 μονάδες. 

Οι δύο προαναφερόμενοι κλάδοι ήταν αυτοί που συγκράτησαν τον Euro STOXX 600 από το να καταγράψει βαρύτερες απώλειες πέραν του 0,08%. 

Η μετοχή που μαγνήτισε τα βλέμματα των επενδυτών ήταν αυτή της σουηδικής κατασκευάστριας πλατφόρμων ηλεκτρονικών καζίνο, Evolution Gaming, η οποία πραγματοποίησε άλμα 14,47%, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της για το α΄ τρίμηνο του 2021, με τα EBITDA να «εκτινάσσονται» κατά 150% και τη μετοχή της να κλείνει σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ.  

Μέχρι στιγμής περί του 25% των εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον STOXX 600 έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για το προηγούμενο τρίμηνο, με το 65% εξ αυτών να έχουν υπερβεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Refinitiv. 

Ανεπαίσθητες ήταν και οι απώλειες του χρηματιστηρίου του Παρισιού της τάξεως του 0,03%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB διέγραψε 0,17%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 οπισθοχώρησε κατά 0,26%, στο -0,31% έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτη. 

Ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Wall Street, μια ημέρα αφότου οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, το πρώτο για τον τεχνολογικό δείκτη μετά τις 12 Φεβρουαρίου. 

Οι Dow Jones και S&P 500 υποχωρούν κατά 0,15%, με τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,30%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News